Nem egyedül érkezett a dinópusztító aszteroida

Úgy tűnik, a Chicxulub-kráter kialakulásával nagyjából egy időben egy másik becsapódás is történt.

Egy új tanulmány alapján nem egyedül érkezhetett a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida – írja a The Independent. A hírhedt becsapódás mintegy 66 millió éve történt, az esemény következtében mintegy 200 kilométeres mélyedés keletkezett a mai Mexikó területén, ez az úgynevezett Chicxulub-kráter.

Uisdean Nicholson, a skóciai Heriot-Watt Egyetem munkatársa és kollégái a közelmúltban háromdimenziós képeket készítettek a második feltételezett objektum becsapódási helyéről. A formáció nagyjából egyidős a Chicxulub-kráterrel, és Nyugat-Afrika partjainál található.

A képződmény a Nadir-kráter nevet viseli, és mintegy 300 méteres mélységben fekszik az Atlanti-óceánban. A mélyedést először több mint öt éve észlelték, a megerősítéshez azonban további szeizmikus adatokra volt szükség.

Nicholson szerint ez az első alkalom, amikor bepillantottak egy becsapódási kráter belsejébe. A hasonló formációkat gyakran elpusztítja vagy deformálja az erózió, felfedezésük pedig nehézkes a rájuk rakódott anyagok miatt. A szakértők most a TGS globális geofizikai cégtől kapott adatok révén tudták felmérni a mélyedést.

A kráter központi része megközelítőleg 9200 méter átmérőjű, ezt egy nagyobb, koncentrikus körök alkotta, 22 ezer méteres rész veszi körbe.

A képződményt létrehozó égitest a becslések alapján nagyjából 400 méteres lehetett.

Ehhez fogható becsapódás nem történt az emberiség történetében, az esemény hatalmas robbanást, földrengést és cunamikat okozhatott. Noha a becsapódás pusztító lehetett, a Chicxulub-kráterért felelős aszteroida még súlyosabb hatásokkal járhatott.

Nicholson azt reméli, tesztelni tudják az aszteroida energiájának becsapódásával kapcsolatos elképzeléseket, illetve részletesebben rekonstruálhatják a történteket. A kutatók tervei között szerepel, hogy mintákat gyűjtve lefúrjanak az óceánfenékbe.