Ősi, kőbe vésett szimbólumokra bukkantak

A szakértők egy spanyolországi lelőhelyen végeztek feltárást.

Kövekbe vésett szimbólumokra bukkantak a Castro de San Vicenzo földvár területén végzett feltárás során – írja a Heritage Daily. A leletek új betekintést nyújtanak az úgynevezett castro kultúra történetébe.

Az érintett kultúra az i. e. 1. évezred elején alakult ki az Ibériai-félsziget északnyugati részén. A csoport jellemzői az erődített települések, az úgynevezett castrók voltak, ezek közül több az i. e. 2. századtól kezdve városszerű, méretében a római városokhoz mérhető településsé fejlődött.

Szakértők egy csoportja a közelmúltban Avión közelében, a Castro de San Vicenzo nevű lelőhelyen folytatott ásatást. A kutatók egy 140 négyzetméteres területen dolgoztak, a vizsgálat során egy, az i. e. 3–4. századra datálható, tégla alakú, triszkelionnal díszített kőtömbre bukkantak. Az ilyen szimbólumokat a középpontjukból sugárirányba kiinduló minták jellemzik.

A csapat egy másik tömböt is felfedezett, ezt egy rosa camuna ékesíti. Ez a virágszerű jelkép nem ismeretlen a tágabb régióból, többek között a portugáliai Citânia de Briteiros földvárnál, illetve a spanyolországi Monte das Ferraduras sziklafalon is észleltek már hasonlót.

A kutatók szerint az új leletek segítenek jobban megérteni a régió vaskori történetét, emellett kiemelik a még feltárásra váró történelmi és kulturális örökség gazdagságát az Ibériai-félszigeten.