Ez lehetett minden idők legnagyobb repülő állata

A Dracula becenevű állat egy pteroszaurusz volt.

A pteroszauruszok közismerten hatalmas, félelmetes ragadozók voltak, elég a Jurassic Park III.-ban szereplő egyedekre gondolni. Ezen csoport tagja lehetett minden idők legnagyobb repülő állata – írja az IFLScience.

Az érintett faj szárnyfesztávolsága a 3,5 métert is elérhette.

A Draculaként emlegetett pteroszaurusz Erdélyben tárták fel, pontos besorolása pedig nem tisztázott, de feltételezhetően a késő kréta kori Azhdarchidae család tagja volt. A faj olyan óriásira nőtt, hogy egyes szakértők még azt is megkérdőjelezik, képes volt-e egyáltalán a magasba emelkedni. Mivel az állat maradványai töredékesen kerültek elő, meglehetősen sok a kérdőjel vele kapcsolatban.

Egy friss tanulmányban a kutatók a pteroszauruszok evolúciós történetét vizsgálják megkövesedett karjaik és lábaik alapján. A csapat arra jutott, hogy a jura kor közepén az állatok végtagjai egyre inkább elkezdtek hasonlítani a felszínen járó állatokéhoz.

„A korai pteroszauruszok hátsó végtagjait repülőhártya kötötte össze, ami súlyosan akadályozta a járást és a futást” – mondta Dr. David Unwin, a Leicesteri Egyetem munkatársa és a csapat tagja. Mint kiemelte, a későbbi fajoknál ez a membrán szétvált, lehetővé téve, hogy mindkét hátsó végtag önállóan mozogjon.

Ez kulcsfontosságú újítás volt, amely segítette a mozgékonyságot a földön, és ennek következtében a későbbi pteroszauruszok hatalmas méretűre nőhettek. „Az, hogy a pteroszauruszok tudtak repülni, csak egy része a történetüknek” – nyilatkozta Robert Smyth, a tanulmány társszerzője. „Ha megvizsgáljuk, hogyan éltek a fákon vagy a földön, elkezdhetjük megérteni, milyen szerepet játszottak az ősi ökoszisztémákban” – tette hozzá.