Hatalmas madarak százezrei lepik el a Hortobágyot

Testhosszuk 110–120, szárnyaik fesztávolsága 190–220 centiméter.

Darvak tömegei érkeztek Magyarországra – írja az Időkép. Az Afrikába, Dél-Európába és a Közel-Keletre tartó madarak minden évben nálunk pihennek Svédországból, Finnországból, Észtországból és Oroszországból induló útjuk során.

A darvak vonulása minden ősszel kiemelt természeti látványosság, egyik legkedveltebb helyük a Hortobágy. Ott ugyanis jól belátható, nagy terület áll rendelkezésükre, a termőföldeken pedig bőven találnak maguknak táplálékot.

Évente mintegy 250 ezer példány fordul meg hazánkban, amelyek nagy része később tovább áll.

Ritkán előfordul azonban, hogy néhány egyed itt marad átnyaralni. Az északról érkező darvak előörsei szeptemberben jelennek meg a Hortobágyon, és október második felére már 120–140 ezer madár gyűlik össze a gyepekkel, szántókkal ölelt vizes területeken.

A darvak jókora állatok: testhosszuk 110–120, szárnyaik fesztávolsága 190–220 centiméter. Száraz, nedves gyepeken, szántókon kutat táplálék után, megeszi a magokat, növényi hajtásokat ugyanúgy, mint a rovarokat, kétéltűeket, kisebb halakat. Éjszakára a ragadozók elől 20–50 centi mély vízzel borította területekre húzódnak vissza, ezért láthatóak ilyenkor iszonyatos tömegben.

Kapcsolódó
A klímaváltozás nyertesei a Hortobágyon rekordszámban vonuló darvak
Videósaink és a madarakat kamerájával is követő Szilágyi Attila természetvédelmi őr képein a Hortobágyi Nemzeti Parkot ellepő madarak, Magyarország egyik leglátványosabb természeti jelensége.