WHO: Egyre több térségben tűnik fel a majomhimlő

A legtöbb regisztrált beteg a Kongói Demokratikus Köztársaságban van.

Folyamatosan emelkedik a majomhimlős esetek száma Afrikában, a fertőzés egyre több térségben üti fel a fejét – írja az MTI, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése alapján.

A nyugat-afrikai Guineából is jelentettek már egy halálesetet, de a legsúlyosabban érintett ország továbbra is a Kongói Demokratikus Köztársaság, ott regisztrálták az eddig laborteszttel igazolt 6600 eset 85 százalékát. Afrikában 32 ember halt bele a majomhimlő okozta szövődményekbe, 25 haláleset Kongóban történt.Az országok folyamatosan jelentik a fertőzésgyanús esetek számát a WHO-nak, de az erősen korlátozott kapacitások miatt Kongóban, például, a gyanús esetek mindössze 37 százalékában tudnak labortesztet végezni. Az elvégzett vizsgálatok 55 százalékában lesz pozitív az eredmény.

A Kongóval szomszédos Burundiban augusztus közepe után jelentősen megugrott a fertőzésgyanúsként azonosított esetek száma. Ott nagyjából az esetek 40 százalékában bizonyosodik be, hogy majomhimlőről van szó, a fertőzöttek harmada öt év alatti gyerek.

A majomhimlőt vírus okozza, az első tünetek 5–13 nappal a fertőzés után jelentkeznek. Először fáradtság, láz, nyirokcsomó-duzzanat, izomfájás, hátfájás lép fel, később azonban kiütések jelennek meg, főleg az arcon és a végtagokon, amelyek kiemelkednek, feltelnek, majd kifakadnak és leszáradnak. Célzott terápia nincs a majomhimlő ellen, csak tüneti kezelés.

Kapcsolódó
Új arcát mutatja meg a majomhimlő
Dr. Kemenesi Gábor virológust kérdeztük a járványhelyzetről.