Hatalmas viking temetőt találtak

A kutatók szerint a maradványok szokatlanul jó állapotban konzerválódtak.

Mintegy 50, szokatlanul jó állapotban konzerválódott csontvázat tártak fel egy nagy, vikingkori lelőhelyen, Dániában – írja a Reuters. Michael Borre Lundoe, az Odensei Múzeum munkatársa és az ásatás vezetője szerint az Odense közelében fekvő helyszín maradványait a magas vízszint és a kedvező talajviszonyok tartották épségben. A csontok többségét a kutatók további elemzés céljával begyűjtötték.

„Amikor viking sírokat tárunk fel, normál esetben szerencsések vagyunk, ha a sírban a sírmellékeken kívül egy-két fog marad.

Itt azonban a csontvázak teljesen megőrződtek

– mondta a szakember, hozzátéve, hogy a felfedezés új lehetőségeket kínál a vizsgálatok szempontjából.

Az ásatások hat hónappal ezelőtt kezdődtek, a munka során ritka tárgyakat, köztük késeket, üveggyöngyöket és melltűket is találtak. A leletek a 850 és 970 közötti időszakra datálhatók.

A tárgyi bizonyítékok arra utalnak, hogy a területen többnyire egy kis, földműves közösség tagjait temették el, bár egy magasabb státuszú nő csontvázát is felfedezték. Őt egy ezüsttel díszített késsel és egy üvegdarabbal együtt helyezték nyugalomra. A régészek talajmintákat vettek, hogy pollenek után kutatva megállapítsák, melyik évszakban temették el az elhunytat, illetve hogy milyen öltözéket viselt.

A lelőhelyen kiemelt egyik tömb röntgenfelvételén egy ovális bross rajzolódott ki, az ilyen tárgyak tipikus vikingkori díszek, és jellemzően női ruhákon használták őket. A leletet fa- és emberi maradványok borították, egy másik, a korszakra jellemző dekorációval ellátott bross hátoldalán pedig mineralizálódott, szőtt textiltöredéket észleltek.