Gnómokról neveztek el egy új dinófajt

A Sasayamagnomus saegusai maradványai Japánban kerültek elő.

Egy Japánban felfedezett új növényevő dinoszauruszfajt kis mérete miatt a mitikus gnómokról neveztek el – írja a The Independent. A mintegy 1 méter hosszú és 10 kilogrammos állat a híres Triceratops őse volt. A fosszília egy fiatal, még növésben lévő példánytól származik, a kifejlett egyedek ennél nagyobbak lehettek.

A faj a Sasayamagnomus saegusai nevet kapta, a nemzetségnév egy kis, emberszerű szellemre utal, amely a kelet-japán Szaszajama földje alatt rejlő kincseket őrzi. Az állat a Ceratopsia csoportba tartozott, ennek tagjai növényevő, csőrös, fejükön fodorszerű képződményeket hordó dinoszauruszok voltak.

A faj az Ázsia eddigi legkeletibb részén felfedezett dinoszaurusz. Az állatból látszólag hiányoztak a leszármazottainak jellegzetességei, például a nagy szarvak és a nyakfodrok.

Korábbi vizsgálatok alapján a dinók ezen csoportja eleinte Ázsia területén diverzifikálódott, majd elterjedt Észak-Amerikában. A folyamat módja és ideje egyelőre tisztázatlan, az új tanulmány azonban segíthet megérteni a képet.

A kutatók most úgy gondolják, hogy az állatok mintegy 110 millió éve keltek át az új területre. A korszakban Eurázsia keleti részét és Észak-Amerikát az éppen formálódó Beringia kötötte össze.

A periódusra globális felmelegedés volt jellemző, emiatt az Északi-sarkvidéken hatalmas erdők alakultak ki. A szakértők szerint ez is elősegítette a Neoceratopsia csoport terjedését.