Túladagolást okozhatnak az interneten vásárolt fogyasztószerek

Magyarországon is hiány van az Ozempic elnevezésű készítményből, amit így sokan kétes eredetű weboldalakról próbálnak beszerezni.

Súlyos egészségkárosító hatása lehet az interneten árult szemaglutid hatóanyagú szereknek – írja az rtl.hu a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Gyógyszerésztudományi Karának és a Kaliforniai Egyetem kutatóinak kutatási eredményei alapján.

A pécsi és kaliforniai egyetemek kutatói az internetes keresőkben népszerű weboldalakat vizsgáltak meg, ahol próbavásárlásokat is végeztek. A tapasztalatok alapján majdnem minden második szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és a termékek jelentős egészségkárosító hatással bírhat szennyezettségük, illetve a nem megfelelő hatóanyag-tartalmuk miatt.

A tanulmány szerint az interneten megvásárolható termékekben a hatóanyag tisztasága lényegesen elmarad az elvárttól, mennyisége viszont akár csaknem 40 százalékkal meghaladhatja a várt dózist, ami a túladagolás veszélyét hordozza magában.

Az Amerikai Orvosi Szövetség JAMA Network Open című folyóiratában publikált tanulmány szerint ez azért fontos, mert a szemaglutid már az orvosilag jóváhagyott adagolásban is emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, ennek túllépése pedig nagyon súlyos egészségkárosodást okozhat. Az Egyesült Államok mérgezéseket kezelő központjaiban például 1500 százalékkal emelkedett meg a szemaglutiddal kapcsolatos segélyhívások száma.

Az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket rengetegen használják fogyás céljából, emiatt a legnépszerűbb szemaglutid alapú gyógyszer, az Ozempic évek óta hiánycikknek számít, sokszor a valóban rászorulók sem jutnak hozzá. A Magyarországon receptköteles Ozempic iránti fokozott kereslet hazánkban is érezhető: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatai alapján 2024 júliusában országszerte több mint harmincezer Ozempic készítményt adtak el.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) gyógyszerhiányra vonatkozó adatai alapján a megnövekedett igény miatt 2024. július 18-tól egyes Ozempic készítmények hiánya tapasztalható, amely előrejelzések szerint egészen 2024. november 15-ig eltarthat.

Kapcsolódó
Késleltetheti az öregedést egy fogyást segítő gyógyszer
Újabb pozitív hatást figyeltek meg az Ozempic fogyasztószernél.