Kalózok elől elrejtett kincset találtak

A kutatók egy olaszországi szigeten végeztek feltárást.

Római kori érméket találtak a Földközi-tengeren fekvő, Olaszországhoz tartozó Pantelleria szigetén – írja a The Independent. Az i. e. 94 és 74 közötti időszakból származó 27 darab ezüstpénzt a San Marcó-i akropolisz restaurálása során fedezték fel a Tübingeni Egyetem kutatói.

Az első érmék észlelése után ásásba kezdtek, és újabbakra bukkantak. A tárgyakon egy lovak által húzott szekér, illetve az azon utazó szárnyas alak látható, a pénzek a kései Római Köztársaság idejéből származó dénárok.

Korábban, 2010-ben ugyanezen a helyen feltártak már egy több mint százdarabos római kori érmeegyüttest. A leletek arra utalnak, hogy Pantelleria szigete a Földközi-tenger egyik kereskedelmi és kulturális központja volt.

„Ez a felfedezés értékes információkkal szolgál azon események, illetve kereskedelmi és politikai kapcsolatok rekonstruálásához, amelyek a köztársaság korában jellemezték a Földközi-tenger térségét” – mondta Francesco Paolo Scarpinato, a sziget kulturális örökségért felelős tanácsnoka. Az évszázadok óta érintetlen lelőhely 25 éve ejti ámulatba a régészeket.

A kutatók azt gyanítják, hogy az érméket egy kalóztámadás során temették el.

Az i. e. 1. században a tengerparti falvaknál rendszeresek voltak a rajtaütések. Úgy tűnik, a kincs tulajdonosa annak elrejtése után már nem tudta begyűjteni értékeit.