Meglepően egyszerű módszerrel kezelhető a hátfájás

Az idősebbeknek és az irodai dolgozóknak is érdemes megfogadni a kutatók tanácsát.

A hátfájás az ülő életmód miatt napjaink egyik leggyakrabban jelentkező kellemetlensége, amire az orvosok kóros elváltozás nélkül egyszerű gyógytornát szoktak javasolni. Ez ugyan tényleg sokat segíthet, gyakran felügyeletet is igényel, nem mellesleg pedig igen költséges is. Ausztrál kutatók azonban találtak egy olyan módszert, amely nem kerül semmibe, csak az időnkbe.

A The Lancet folyóiratban megjelent kutatás szerint a Macquarie Egyetem kutatói az egyszerű sétát tartják a megoldásnak, és az eredmények bizonyították elképzelésüket. A kísérletben 701 olyan felnőtt vett részt, akik nemrég gyógyultak meg a hátfájásból. Az embereket két csoportra osztották: az egyik csoportnak fél éven át tartó, személyre szabott gyaloglási programot írtak elő, figyelembe véve az életkorukat és fizikai képességeiket, a kontroll csoportnál viszont nem történt semmiféle beavatkozás.

Ezután 1–3 évig nyomon követték a résztvevőket, azt figyelve, hogy kiújul-e a hátfájásuk. Az eredmények szerint a rendszeresen sétáló csoportnál kevesebb volt a tevékenységet korlátozó fájdalom, és a hátfájás is hosszabb idő múlva tért vissza, mint a kontrollcsoportnál. Ráadásul az előbbi csapatnál csaknem felére csökkent annak valószínűsége, hogy orvoshoz kelljen fordulniuk a hátfájás miatt.

A séta jótékony hatásának pontos okai egyelőre nem tisztázottak. Nagy valószínűséggel az állhat a háttérben, hogy a séta finoman mozgatja és erősíti a gerincet, enyhíti a stresszt, az izmok görcsösségét, valamint hozzájárul az ellazuláshoz és még endorfint is felszabadít. A fenti kísérlet résztvevői hetente ötször fél órát sétáltak, három hónap elteltével pedig a legtöbben heti 3-5 napot, átlagosan 130 percig űzték ezt. A kutatók szerint ahhoz, hogy a jótékony hatások megmutatkozzanak, ráadásul nem is kell nagy távokat megtenni, teszi hozzá a hvg.