Gyermekevő farkasok tartják rettegésben az indiai falvakat

Április óta kilenc gyermeket és egy felnőttet ragadtak az állatok.

Az elmúlt időszakban több gyermeket is farkasok öltek meg az indiai Uttar Prades államban – írja a BBC. Az egyik áldozat, a négyéves Szandhja családja kunyhója előtt aludt augusztus 17-én éjjel egy áramszünet során, az anyja szerint mire rájöttek, hogy farkasok érkeztek, már el is vitték a gyermeket. Holttestét másnap találták meg mintegy 500 méterre.

A hónap elején egy szomszédos faluban a nyolcéves Utkars egy szúnyogháló alatt aludt, amikor anyja észrevette, hogy egy farkas kúszik be otthonukba. A szomszédok segítségükre siettek, az állat végül elmenekült.

Április közepe óta az indiai farkasok mintegy 30 falut tartanak rettegésben Bahraics térségében, a nepáli határ közelében.

Az elmúlt hónapokban kilenc gyermeket és egy felnőttet ragadtak el, illetve öltek meg.

A legfiatalabb áldozat egy egyéves fiú, a legidősebb pedig egy 45 éves nő. További legalább 34 ember megsérült a támadásokban.

Több településen a férfiak már kénytelenek éjszaka járőrözni, a hatóságok pedig drónokat és kamerákat vetnek be, csapdákat állítanak, és petárdákkal igyekeznek elijeszteni a ragadozókat. Eddig három példányt fogtak be, ezeket állatkertekbe helyezték át.

A farkastámadások egyébként rendkívül ritkák, a legtöbbször veszett egyedekhez köthető esetekről van szó. A veszett farkas általában többször is támad anélkül, hogy felfalná az áldozatot.

Bahraics környéke egy folyó és egy erdő közé ékelődik, a térség hagyományosan a farkasok élőhelye. A nagyjából 3,5 millió embernek otthont adó terület rendszeres áradásoknak van kitéve, a heves monszunesőzések jelentősen átalakítják a tájat. Ilyenkor az erdőket is víz lepi el, a farkasok így táplálék után kutatva felkerekedhetnek. A problémát fokozza, hogy a klímaváltozás miatt megváltoznak a csapadékviszonyok.

40 év alatt négy hullám

Egy 1996-ban, az Uttar Pradesben lévő falvak körében végzett vizsgálat feltárta, hogy a gyermekeket érintő farkastámadásoknál a kicsik felügyelete minimális volt, a háztartások pedig jellemzően egyszülős, szegény otthonok voltak. A régió rossz gazdasági helyzetű közösségeiben a jószágokat gyakran jobban őrzik, mint a gyermekeket, ilyen körülmények között az éhes farkasok számára sokszor a gyermekek válnak könnyű célponttá.

A mostani a negyedik támadási hullám lehet az utóbbi 40 évben. A legdurvább az 1996-os volt, akkor nyolc hónap alatt Uttar Prades több mint 50 falujában 76 gyermeket támadtak meg, közülük 38-an haltak meg. A hatóságok végül 11 farkast lőttek ki.

A mostani helyzet kísértetiesen hasonlít a 30 évvel ezelőtti folyamatra.

A legtöbb támadás éjszaka történt a folyópartokhoz közeli, zsúfolt, szegény, földműves közösségek szívében, az állatok szabadban alvó gyermekeket vettek célba, az áldozatokat pedig részben megették. Azt nem tudni, hogy magányos állat vagy falka követte-e el a támadásokat, 1996-ban mindenesetre egyetlen példány volt felelős az esetekért.

Vadvédelmi szakértők szerint a pásztorkodó közösségek hagyományos toleranciájának köszönhetően az emberekkel való konfliktusok dacára a farkasok képesek voltak fennmaradni Indiában. Az együttélés azonban az elmúlt időszakban megváltozni látszik.

A szakemberek az érintett területek lakóinak azt javasolják, hogy a kicsiket tartsák a házban, és felnőttek között aludjanak. A gyermekeket ne hagyják felügyelet nélkül, és szükség esetén éjszaka felnőtt kísérje őket mosdóba. Emellett ajánlott éjszaka járőrözni.