Ősi sírokat találtak egy állatkertben

A szakértők egy kínai állatkert területén végeztek feltárást, és különböző korszakokból származó leletekre bukkantak.

Mintegy 150, különböző történelmi korszakokból származó sírt tártak fel a délkelet-kínai Kuangtung tartomány egyik állatkertjében – írja a The Independent. A nyughelyeket idén április és július között fedezték fel, és egy több mint 2100 éves időszakot ölelnek fel:

A nyughelyek többsége, különösen a Ming- és a Csing-korszakból származó sírok, következetes távolsági mintát követnek, ami jól szervezett temetőre utal. Az olyan területek, amelyeket periódusokon át használtak temetkezésre, jellemzően jobban megőrzik az anyagi kultúrát, mint más lelőhelyek.

A legutóbbi, mintegy 1300 négyzetméteres ásatási területen, többek között, közel 200 darab kerámiát, valamint porcelán-, bronz-, jáde- és gyöngydíszeket találtak. A leletek segíthetnek jobban megérteni Kína történetét.

Az állatkertben annak 1956-os építése óta folynak ásatások, a kutatók a helyszínen eddig több mint 30 területen közel 500 sírt tártak fel. Az eddigi egyik legfontosabb felfedezés egy közel 10 méter hosszú, a Keleti Csin-dinasztia (317–420) idejéből fennmaradt nyughely. A legújabb sírok leginkább sűrűségük miatt érdekesek.