Újabb inváziós faj bukkant fel Európában

Az ázsiai eredetű vörös törpeméh versenyezni fog az őshonos fajokkal, és veszélyes betegségeket is terjeszthet.

Először tűnt fel Európában az ázsiai eredetű vörös törpeméh, írja a Guardian. Az Apis florea faj első európai kolóniáját Máltán fedezték fel, a helyi méhészek és környezetvédők aggódnak, mert az ázsiai faj megjelenése pusztulással fenyegetheti az őshonos méhpopulációt.

A több mint kétezer felnőtt méhből álló kolóniát egy faágon fedezték fel. A kutatók DNS-vizsgálattal azonosították be, hogy melyik fajhoz tartoznak, amikor pedig kiderült, hogy erről az inváziós fajról van szó, leszedték a kaptárat és elpusztították.

A Journal of Apicultural Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban egyes példányok már korábban elhagyhatták a kaptárat, hogy új kolóniát alapítsanak. A méheket egy máltai teherforgalmi csomópont közelében találták, ami arra utal, hogy hajón érkezhettek a kontinensre.

Dave Goulson, a Sussexi Egyetem biológusprofesszora szerint a vörös törpeméh versenyezni fog az őshonos fajjal a virágpor és a nektár megszerzéséért.

Ezenfelül felgyorsíthatja az egyébként is rohamosan csökkenő európai méhpopuláció számát, sőt, olyan betegségeket is hordozhat, melyekkel szemben nem ellenállóak az európai méhek.

A kutatók úgy vélik, hogy a dél-európai országok enyhe időjárása kedvez az ilyen invazív fajok megtelepedésének, teszi hozzá a Telex. A vörös törpeméh például Izraelben is megtalálható. Juliana Rangel, a Texas A&M Egyetem méhészprofesszora szerint néhány év múlva akár más európai országokban is elterjedhet a faj, ha nem gondosnak a fellelt példányok azonnali elpusztításáról.