Új fajokra bukkanhattak a tenger mélyén

A kutatók Chile partjainál vizsgálták az óceáni hátságokat.

Új óceáni hátságot, illetve 20, a tudomány számára potenciálisan új fajt találtak Chile partjainál – írja az IFLScience. A Schmidt Oceanográfiai Intézet és partnereinek csapata egy távirányítású merülő eszközzel folytatott felméréseket.

Az expedíció során több, bizarr megjelenésű tengeri élőlényt is dokumentáltak, köztük a már ismert Bathyphysa coniferát, amely egy telepes medúza. Emellett első alkalommal sikerült a Csendes-óceán déli részén megfigyelni egy Casper-medúzát – a fajt 2016-ban fedezték fel, és hivatalosan még nem is írták le. Egy, a Promachoteuthis nembe tartozó tintahalat is dokumentáltak, ezen nemzetség szintén igen ritka.

A 28 napig tartó expedíció során 10 tenger alatti hegyen végeztek vizsgálatot.

A Csendes-óceán délkeleti részének óceáni hátságai figyelemreméltó biológiai sokféleségnek adnak otthont, olyan fajokkal, amelyeket eddig sehol máshol nem láttunk

– mondta Alex David Rogers, az Ocean Census tudományos igazgatója. Mint hozzátette, munkájuk jelentősen bővíti a helyi életformákra vonatkozó ismereteket.

Az expedíció során feltárt, új víz alatti hegység 3109 méterrel emelkedik az óceánfenék fölé, és egy virágzó mélytengeri ökoszisztémának ad otthont. Az expedíció egyik legjelentősebb felfedezése egy három teniszpálya méretű ősi korallkert, a szakértők összesen 20, potenciálisan új fajt észleltek.