Ritka aranykincsre bukkant egy 12 éves fiú

Kutyasétáltatás közben pillantotta meg a különleges leletet.

Kétezer éves aranykincset talált egy kisfiú az Angliában, miközben kutyáját sétáltatta édesanyjával – számolt be róla a Live Science. A 12 éves Rowan Brannan egy tengerparti falu melletti mezőn lett figyelmes a különleges tárgyra.

Az ereklyét ezután elvitték egy illetékes hatósági személynek, aki megállapította, hogy egy római korból származó karkötőről van szó.

Az ékszert feltehetőleg nem egy nő hordta, hanem a hadsereg egyik katonája kaphatta kitüntetésként.

Az ilyen karpereceket armilláknak hívják, és hősiességükkel érdemelhették ki őket a legionáriusuk. A történelem későbbi szakaszában a vitézséget már pénzzel jutalmazta a birodalom, nem ékszerrel.

The British Museum's Portable Antiquities Scheme

A vizsgálatok eredményei arról árulkodnak, hogy a mezőn talált armilla a Krisztus utáni első századból származhat, nem sokkal azutánról, hogy Claudius római császár megszállta Nagy Britanniát 43-ban. A szakértők a leletet kivételesnek nevezték, mivel meglehetősen ritkán találni ehhez hasonló arany karkötőt az Egyesült Királyságban.

A karperecre félbehajtva bukkantak rá, így 7,1 centiméter hosszú, de kihajtva csaknem kétszer ekkora lenne. A leletet a British Museum régiségekkel foglalkozó szerve kincsnek minősítette, majd továbbadta a helyi Novium Museumnak, ahol szeptember 10-étől kiállítják.

Kapcsolódó
Ősi kincset talált egy kisfiú a homokozóban
Nem tarthatta meg a közel kétezer éves ezüstpénzt.