Ebben a korban öregedünk a leginkább

Egy friss kutatás szerint az öregedés nem feltétlen lineáris, és van két pont, amikor gyorsabban öregszünk.

Az öregedés még ha természetes része is az életünknek, sokan nem tudják elfogadni. Azonban nem feltétlenül reagálja túl az ember, ha néha úgy érzi, gyorsabban öregedett a megszokottnál, egy friss kutatás szerint ugyanis vannak kiemelkedő fázisai az öregedésünknek, írja a Science Alert.

A Nature Aging című szaklapban megjelent kutatás szerint az emberek átlagosan két drasztikus ugrást tapasztalnak az öregedésükben: az egyiket nagyjából 44 évesen, a másikat pedig 60 éves koruk környékén. Bár előbbiről az első minták alapján azt hitték, csak a nőknél jelenik meg a menopauza lévén, végül kiderült, hogy a férfiak is ekkor öregednek nagyobbat, csak épp nincs ennyire látványos jele.

Michael Snyder, a Stanford Egyetem genetikusa és csapata egy 108 felnőttből álló csoportot követett nyomon, akik több éven keresztül néhány havonta adtak biológiai mintákat. A szakértők a rengeteg begyűjtött minta elemzése után észrevették, hogy az emberi testben két különböző időszakban nagyon egyértelmű változás megy végbe számos különböző típusú molekula mennyiségében. A vizsgálatban szereplő összes molekula körülbelül 81 százaléka mutatott változást az egyik vagy mindkét szakaszban.

Korábban egyébként számos tanulmány talált nemlineáris változásokat a molekulák mennyiségében, amelyek összefüggésbe hozhatók az öregedéssel patkányokban és emberekben. Most azonban az emberek esetében konkrét tüneteket is meg tudtak határozni. 

A 40-es évek közepén bekövetkezett csúcs a lipidek, a koffein és az alkohol metabolizmusával kapcsolatos molekulák változásait hozta el, melynek nyomán szív- és érrendszeri betegségek, illetve bőr- és izomműködési zavarok jelentkezhettek. A 60-as évek eleji csúcs a szénhidráttal és koffeinnel kapcsolatos anyagcserére hatott, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a bőrrel és az izomzattal kapcsolatos zavarok mellett az immunrendszer szabályozásával és a veseműködéssel kapcsolatos problémák is jelentkezhettek.

A kutatók ugyanakkor megjegyzik, hogy a minta mérete meglehetősen korlátozott, és a biológiai minta sem volt kiterjedt mértékű, mivel csak 25 és 70 év közötti emberektől gyűjtöttek. A jövőbeli kutatások azonban segíthetnek még komolyabb kérdésekre is választ adni az öregedéssel kapcsolatban.

Kapcsolódó
Az egereknél bevált, embereken tesztelik a fiatalító gyógyszert
Az egereknél 22-25 százalékkal sikerült kitolni az átlagos élettartamot.