Meghódíthatja a természetet a koronavírus

Egy új, amerikai vizsgálat alapján a SARS-CoV-2 immár gyakori lehet az állatvilágban.

Egy új tanulmány alapján széles körben elterjedhetett a Covid-19 kórokozója az amerikai vadvilágban – írja a ScienceAlert. A szakértők szerint a kitettség aránya egyes fajoknál akár 60 százalékos is lehet.

Amanda Goldberg, a Virginia Tech biológusa és a csapat tagja kiemelte: a tanulság az, hogy a vírus mindenütt jelen van. Mint hozzátette, több, a kertekben is előforduló fajnál pozitív teszteket végeztek.

A kutatók közel 800, rehabilitációs központokban tartott vagy csapdába ejtett és a szabadon engedett állat orr- és szájüregi mintáit elemezték. A SARS-CoV-2-höz kapcsolódó antitesteket hat fajnál mutatták ki, a legtöbb érintett állat Észak-Amerikában gyakori, a természetben pedig széles körben ki lehetnek téve a vírusnak.

A szakértők azonban kihangsúlyozták, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a SARS-CoV-2 a vadon élő állatokról visszaterjedne emberekre.

Az antitestek előfordulása sokkal nagyobb volt azokon a helyszíneken, ahol jelentős volt az emberi aktivitás, ami arra utal, hogy a terjedésért elsősorban az emberek felelősek. Mi kétszer annyi vírust adunk át más állatoknak, mint amennyit mi kapunk tőlük.

Mivel az emberek ritkán kerülnek fizikai kapcsolatba a vadon élő állatokkal, a kutatók gyanúja szerint SAR-CoV-2 kitettség nagyrészt közvetve, a hulladékon és a szennyvízen keresztül zajlik. A fertőzött fajok

A laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok során nem minden állatnál mutatkoztak a vírus tünetei vagy a vírusürítés. A szakértők négy napon belül több egyedet is pozitívan teszteltek ugyanazon helyszíneken, ami azt sugallja, hogy állatról állatra történő átvitel zajlik.

„A vírus célja, hogy több embert fertőzzön meg, de a védőoltások sok embert megvédnek” – nyilatkozta Carla Finkielstein, a Virginia Tech molekuláris biológusa. „Így a vírus az állatok felé fordul, alkalmazkodik és mutálódik, hogy az új gazdaszervezetekben boldoguljon” – emelte ki.

Aggodalomra ad okot, hogy a kórokozó eléggé mutálódhat ahhoz, hogy a vadon élő populációkban is fennmaradjon. Ez az újabb, potenciálisan az emberekre is veszélyes mutációk kockázatát hordozza magában.

A kutatók 126 vérmintát elemezve megállapították, hogy a vadon élő állatokban lévő törzsek többsége megegyezett az emberekben találtakkal. Egy korábban nem bejelentett mutációt ugyanakkor így is kimutattak egy oposszumban, a mutáció megkönnyítheti a vírus számára, hogy elkerülje a jelenlegi antitesteket.

A friss eredmények megerősítik, hogy további vizsgálatokra van szükség a Covid-19 kórokozójának megértése érdekében. „Fontos lesz folytatni a vadon élő állatokból és emberekből származó változatok szekvenálását annak felmérése érdekében, hogy a SARS-CoV-2 alkalmazkodik-e új, vadon élő gazdáihoz” – mondta Goldberg.