Véget ér a nyár augusztus 20-án?

A nyár általában augusztus 20-áig tart, ezt követően nyaralást már nem szoktunk tervezni. Idén is lehűlés jön ebben az időszakban, de vajon ez lesz a szezonzáró hidegfront?

A magyar köztudatban nemzedékek óta élő axióma, hogy augusztus 20-án vége a nyárnak, nagyszabású nyaralást olyankor már nem tervezünk. A „népi megfigyelés” egyáltalán nem alaptalan, pontosabban megvan a tudományos magyarázata, ám miként a folyamat évről évre történő ismétlődése sem törvényszerű, úgy a klímaváltozás is árnyalja a képet.

A mostani erős hőhullámnak valóban véget vet egy komolyabb hidegfront a jövő hét elejére, ám ez még nem az a bizonyos nyárzáró front. Nevezzük csupán hőségzárónak, bár ez sem feltétlenül igaz

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Szép sorjában mindent elmagyarázunk.

Néhol 41 fok is lehet

Jelenlegi időjárásunkat egy Közép-, és Dél-Európa felett elhelyezkedő masszív anticiklon alakítja, amely Afrika északnyugati szegletéből, Marokkó térségéből szállítja fölénk a meleget. A forró légtömegek így viszonylag hosszú utat tesznek meg a Kárpát-medencéig, van idejük kissé „lehűlni”, ami annak fényében hátborzongató, hogy még így is 33-40 fokos országos maximumokat produkálnak. A „legforróbb” időjárási helyzet ugyanis ilyenkor az, ha az anticiklon elhelyezkedéséből adódóan nagyobb szögben szállítaná a meleget Tunézia, Algéria felől.

Varga Jennifer / 24.hu

Ez utóbbi szituációban teljes bizonyossággal sorra dőlnének a melegrekordok, így azonban csupán rekordközeli értékekre számíthatunk, a meteorológus szerint egyelőre a szombati 37 fokos csúcs (Baja és Kübekháza, 2020) látszik nagyon ingatagnak.

A héten tehát 33-40 fokos maximumokra számíthatunk, a legmelegebb csütörtökön és szombaton várható: csütörtökön az Alföld déli részén 41 fokos csúcshőmérséklet sem kizárt.

Csapadék nem lesz, kivétel ez alól is a csütörtöki nap, amikor a Dunától keletre elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Hőségzáró, de nem nyárzáró

A változás vasárnap érkezik nyugat felől, a már napok óta emlegetett hidegfront képében. Vasárnap és hétfőn országszerte jelentős csapadékra számíthatunk, miközben a hőség is enyhül. Az ominózis augusztus 20., jövő hét kedd még elég messze van, hogy kiemelt jelentőségéhez mérten pontos előrejelzést adhassunk, ezért a rövid távú prognózist itt le is zárjuk. Hosszabb távon pedig az említett front véget vet az elviselhetetlen hőségnek, ám

augusztus legvége még nagy eséllyel tartogat 30-35 fokos hőhullámot.

A nyári nap meteorológiai definíciója a 25 Celsius-fokos csúcshőmérséklet, ezért lenne még korai nyárzárásról beszélni. Igaz, a hőség meghatározása pedig a 30 fokos maximum, de lássuk be, a mostani nyarak fényében ezek a kategóriák igencsak kiegészítésre szorulnának. A lényeg viszont, hogy már csak vasárnapig-hétfőig kell kibírni, a 40 fokos pusztító meleg idén már ezt követően nem tér vissza.

Augusztus 20. és a nyárzáró front

Végül lássuk, mi is az a nyárzárás, pontosabban az a markáns időjárási változás – emlékeink szerint ugye augusztus 20. után –, amitől a strandolós, kempingezős nyaralás immár nem opció.

A napsugarak beesési szöge és a nappalok hossza a június 21-ei nyári napforduló után egyre csökken, ezért mind kevésbé képesek felmelegíteni a felszínt. Csakhogy addigra az északi félteke óceánjai és szárazföldjei már hatalmas hőtöbbletet raktároztak már el, amit ilyenkor elkezdenek kisugározni. Ez a kisugárzás még bő két hónapig nemcsak ellensúlyozza a gyengülő napsugárzást, hanem még növeli is a hőmérsékletet. Ez a „tartalék” nagyjából augusztus második feléig tart, eddig képes kompenzálni, innentől már hűl a rendszer.

Ebben a helyzetben az augusztus 20. után érkező markáns hidegfrontok a rendszerben már nincs energia az újbóli jelentős felmelegedéshez.

A hűvösebb idő tehát tartóssá válik, utólag pedig elmondhatjuk: ez volt a nyárzáró vagy szezonzáró hidegfront. Vannak persze kivételek, de sok év átlagát tekintve ez történik. Vagyis történt, hiszen az idei nyárnak sincs még vége augusztus 20-ával, sőt. A klímaváltozás ugyanis jelentősen megnöveli a nyári hőmennyiséget, bőven van tartalék, ma már inkább arról beszélhetünk, hogy lassanként a szeptember is csatlakozik a nyári hónapokhoz, ahogy azt legutóbb tavaly is tapasztaltuk.