Elsüllyedt szigetekre bukkantak

A kutatók a Kanári-szigetek térségében végeztek vizsgálatokat.

Évmilliókkal ezelőtt az óceánba süllyedt, elveszett szigeteket fedeztek fel – írja a Live Science. Luis Somoza, a Kanári-szigetek melletti vulkáni tevékenységet tanulmányozó projekt vezetője szerint elképzelhető, hogy a szigetek adják a magyarázatot az Atlantisz-legenda eredetére.

A csapat az egykori földdarabokat egy három, jelenleg inaktív vulkán alkotta tenger alatti hegyvonulaton fedezte fel. A régió átmérője nagyjából 50 kilométer, a vonulat alja mintegy 2,3 kilométerrel a felszín alatt rejtőzik.

Az újonnan felfedezett hegységet Platón fiktív civilizációja után Los Atlantesnek nevezték el. Somoza, a Spanyol Földtani és Bányászati Intézet munkatársa szerint a szigetek mind a mai napig süllyednek.

A Los Atlantest a Kanári-szigetek legnagyobb szigetei közül a legkeletebbinél, a Lanzarote közelében találták meg egy távirányítású merülő robot segítségével. Az expedíció azon projekt része volt, amellyel a térség vulkanikus és hidrotermális tevékenységét próbálják jobban megérteni.

A Los Atlantes az eocén korban (56 millió-34 millió évvel ezelőtt) szigetek sorozata lehetett. Miután a vulkánok megszűntek kitörni, a láva megszilárdult és sűrűbbé vált, aminek következtében a szigetek az óceánba süllyedtek. Az elveszett terület néhány jellegzetessége azonban máig megmaradt.

„Partokat, sziklákat és homokdűnéket azonosítottunk a tenger alatti hegység lapos tetején” – mondta Somoza.

Egyes partok mindössze 60 méterrel az óceán felszíne alatt találhatók, az utolsó jégkorszak idején, amikor a tengerszint jóval alacsonyabb volt a mostaninál, a szigetek ismét kiemelkedhettek, és állatok lakhelyéül szolgálhattak.

Amikor a felmelegedéssel újra emelkedni kezdett a tengerszint, a terület ismételten víz alá került.

A csapat jelenleg a Los Atlantesnél begyűjtött mintákat elemzi, az eredményekből következtetni tudnak majd a süllyedés pontos időpontjára. A szakértők azt tervezik, hogy idővel visszatérnek a térségbe.