Másfél évtizede élnek hímektől elzártan ezek a nőstény cápák, mégis szaporodnak

A kutatók egy olaszországi akváriumban élő cápáknál figyelték meg a szűznemzés példáit.

Egy friss tanulmány alapján hímek nélkül szaporodnak egy olaszországi akvárium nőstény cápái – írja a Live Science. A megfigyelések azt sugallják, hogy a szaporodás ezen módja létfontosságú mechanizmus az érintett fajnál.

A kutatók két közönséges csillagoscápát figyeltek meg, a faj sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján. A Földközi-tengerben és az Atlanti-óceán keleti részén előforduló állatra komoly fenyegetést jelent az illegális halászat.

A két nőstényt a Cala Gonone-i akváriumban őrzik, az állatok 14 éve nem találkoztak hímekkel.

Az évek során mindkét nőstény szaporodott, ami fakultatív partenogenezisre, azaz szűznemzésre utal.

A jelenség gerinceseknél meglehetősen ritka, az érintett fajnál pedig először dokumentálták.

A példányok nagyjából évente egyszer tudtak szaporodni. A kutatók szerint ez kizárja a szexuális jellegű utódnemzést, vagyis azt, hogy a nőstények hosszú távon raktároztak el spermiumot a szervezetükben.

A párosnak összesen négy utódja jött világra, az első 2016-ban, majd 2020-ban, 2021-ben és 2023-ban, ma már csak a harmadik egyed él. Mindegyik elhullott utód testén harapásnyomok voltak, valószínűleg ez okozta pusztulásukat.

A csapat DNS-mintát vett az állatokból, és kiderült, hogy az utódok génjei az elemzett markercsoportban megegyeztek az anyjukéval. Az eredmények arról árulkodnak, hogy a partenogenezis kulcsfontosságú mechanizmus a faj számára, ha a hímek száma lecsökken az adott környezetben.

Kapcsolódó
Elpusztult a rejtélyesen megtermékenyült rája
Charlotte év elején világhírű lett azzal, hogy teherbe esett annak ellenére, hogy akváriumában nem éltek hím ráják.