Egy egész várost pusztított el a füstölgő borzalom

A Momotombo 400 évvel ezelőtti kitörése katasztrofális volt.

A Momotombo egy hírhedt nicaraguai vulkán, amely mintegy 400 éve pusztító kitörést produkált – írja a Live Science. A tűzhányót néhány éve egy, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén lévő űrhajós örökítette meg.

A Momotombo egy aktív rétegvulkán, amely a nyugat-nicaraguai Managuai-tó északi partján fekszik. A meglehetősen fiatal, mindössze 4500 éves tűzhányó 1270 méter magas.

A vulkán az utóbbi 500 évben többször is kitört, 1610-ben aktivitása katasztrofális volt, elpusztította a közeli, spanyol ellenőrzés alatt álló León városát. A települést egy másik helyszínen építették újjá, León ma Nicaragua második legnagyobb városa, a régi település romjai pedig az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek.

Egy 1902-es geológiai felmérés során a szakemberek füstölgő borzalom hivatkoztak a tűzhányóra.

A vulkán 2015 novemberében és 2016 februárjában is produkált kitöréseket, ezeket megelőzően utoljára 1905-ben mutatott jelentősebb aktivitást. 2021 óta nem figyeltek meg jelentősebb eseményt a hegyen.

A 2018 decemberében készült fotón a Momotombo felett egy, feltételezhetően vízgőzből és mérgező gázokból álló felhő látható. A vulkán gyakran ereget ilyen felhőket a kitörések előtti és utáni években, az utóbbi években azonban nem figyeltek meg hasonlót. A képen a hegy lábánál két sötét lávamező látható, ezeket a korábbi kitörések során leáramló olvadt kőzetek alakították ki.

NASA Earth Observatory / ISS program

A Momotombo része a közép-amerikai vulkáni ívnek, amely a kontinens nyugati partvidékén húzódik Mexikótól Panamáig. A tűzhányót számos kisebb testvérvulkán veszi körül, ezek közül az egyik a Momotombito, a 350 méter magas szigetvulkán a Managua-tó közepén. Ez a Momotombóval egy időben alakult ki.

A Momotombo környéke tele van olyan nyílásokkal, amelyekből gáz és gőz tör a felszínre, a régió nagy részén 1983-ban geotermikus erőművet hoztak létre. Ez a felszín alatti folyamatok révén képes áramot termelni.