Napokig távol tarthatja a szúnyogokat ez a módszer

A kutatók szerint egyetlen baktérium jelentheti a megoldást.

Az emberi bőrön gyakran előforduló baktérium segítségével készítettek egy olyan új szúnyogriasztót a kutatók, amely sokkal tovább képes távol tartani a vérszívókat, mint a jelenleg kapható termékek, írja a BGR.

A nőstény szúnyogok rengeteg tényező alapján döntenek arról, kinek a vérét szívják ki. Ezek között van például a testhőmérséklet, a bőrön lévő mikrobák által kibocsátott szagok, vagy éppen a szén-dioxid. Ezeket azonban nemcsak a szúnyogok tudják kihasználni, de akár a vérszívók távol tartására is be lehet vetni.

Egy, a bőrbaktériumok által kibocsátott vegyület, a tejsav rendkívül vonzza a vérszívókat.

A kutatók azonban felfedezték, hogy ha sikerül elérni, hogy kevesebbet termeljen a bőr ebből, az azt eredményezheti, hogy az adott illető kevésbé lesz vonzó a szúnyogok számára.

Annak érdekében, hogy csökkentsék a tejsav termelését, a kutatók genetikailag módosították a  Staphylococcus epidermidis és a Corynebacterium amycolatum baktériumokat. Az egereken történő tesztelés azt mutatta, hogy akár 11 napon át is éreztethette ez a megoldás a hatását, és a szúnyogok 64,4 százalékkal jobban kerülték a vérszívók az állatokat. A hvg szerint azonban az érdemi hatás kialakulásához három napra volt szükség.

A PLOS Nexus folyóiratban közölt tanulmány szerint ez a megközelítés azért is lenne előnyös, mert a jelenlegi megoldásokkal szemben ebben nulla a mérgező anyagok aránya, ami az embereknek és az élővilágnak egyaránt előnyös. Azt azonban egyelőre nem tudni, mikor és milyen formában lehet majd alkalmazni.

Kapcsolódó
Miért van ilyen sok szúnyog idén?
Szakértő magyarázta el nekünk, honnan jött a rengeteg vérszívó, illetve azt is elárulta, milyen módszerekkel védekezhetünk ellenük, és melyik szúnyogriasztókra pénzkidobás költeni.