Elveszett településre bukkantak német régészek

A szakértők egy szláv település és temető maradványait tárták fel.

Egy szláv település és a hozzá tartozó temető maradványaira bukkantak a Szász-Anhalt tartományi műemlékvédelmi és régészeti hivatal (LDA) munkatársai a németországi Wettin-Löbejün város közelében – írja a Heritage Daily. A leletek egy földkábel-rendszer kialakítását megelőző feltáráson kerültek elő.

A korai szlávok a népvándorlás korában és a kora középkorban, az 5-10. században Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa egyes részeit ellenőrizték, megalapozva a mai szláv népek elterjedését. A szlávok őshazájának pontos helye máig vitatott, de feltételezhetően valahonnan Közép-Kelet-Európából érkezhettek.

A nagyjából fél hektáron elterülő település két jól elkülöníthető szakaszban volt lakott. A helyiek az első fázisban egy erődített, négy méter széles árokkal körbevett sáncot hoztak létre. A második fázisban keskenyebb árkokkal határolt, kisebb tanyákat alakítottak ki, az egyik árokban egy gyöngyöt és bronz karkötőt találtak.

A szakértők egy olyan, kézművesek által használt helyszínt is feltártak, ahol a mocsárból nyerték ki a vasat, illetve dolgozták fel azt. A település szomszédságában egy temető fekszik, itt 60 sírt fedeztek fel, a nyughelyek keresztény temetkezési szertartásokra utalnak.