Több ezer éve elásott kincset találtak

A kutatók a törökországi Notionban találták meg az edénybe rejtett pénzeket.

Elásott kincset rejtő edényt találtak egy törökországi lelőhelyen – írja a Live Science. Az aranyérméket egy egykori ház maradványai között találták meg Notion ókori görög városában.

A darik típusú érmék a Perzsa Birodalomból származnak, és egy térdelő íjászt ábrázolnak. A pénzeket a helyszíntől mintegy 100 kilométerre fekvő Szardeiszban verhették, és zsoldosok fizetségeként használhatták.

Christopher Ratté, a Michigani Egyetem munkatársa és a Notion Archaeological Survey projekt igazgatója szerint ritka, hogy ilyen értékes leletegyüttest tárjanak fel egy ellenőrzött régészeti ásatáson. Mint kiemelte, pénzeket, különösen, ha nemesfémekből vannak, soha senki sem ásott el anélkül, hogy ne akarta volna idővel visszaszerezni őket.

Bárki is rejtette el a darikat, nagy szerencsétlenség érhette.

Az érméket az időszámítás előtti 5. században verhették. Mint Ratté kiemelte, Xenophón görög történetíró szerint egyetlen darik egy katona egyhavi zsoldjával volt egyenértékű.

Notion területén az elmúlt években számos leletet tártak fel. A város története igen színes, az időszámítás előtti 6. században például sok más görög településsel együtt a Perzsa Birodalom fennhatósága alá került. A város az időszámítás előtti 5. század elején rövid időre felszabadult, majd az időszámítás előtti 4. században ismét beolvadt a birodalomba.

Időszámítás előtt 430 és 427 között perzsa szimpatizánsok, valamint görög és barbár zsoldosok elfoglalták Notiont. A perzsapárti csapatokat végül kiűzték a városból, elképzelhető, hogy a kincs elrejtése ehhez az eseményhez kapcsolódik.