Így kerülheti el a demenciát

A szakértők szerint 14 rizikófaktorra kell odafigyelnünk, ha meg akarjuk előzni a betegség kialakulását.

A demenciás esetek csaknem fele megelőzhető, illetve lassítható lenne egy frissen publikált jelentés szerint. Amint a The Guardian beszámolt róla, a szakvéleményben 14 rizikófaktort neveztek meg, amelyekre odafigyelve elkerülhető lehet a betegség.

A szakértők elmondták, nagyon sokan úgy gondolják, hogy a demencia biztosan bekövetkező, örökletes betegség, ez azonban nem feltétlenül igaz. Kutatásaik szerint az ilyen esetek körülbelül 45 százalékát olyan okokra lehet visszavezetni, mint az oktatás hiánya, a kezeletlen látás- és halláskárosodás, a depresszió, a magas vérnyomás, a dohányzás, az elhízás, a depresszió, az agykárosodás, a légszennyezettség, a szociális elszigetelődés, a túlzott alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya, a cukorbetegség, illetve a sok koleszterin fogyasztása középkorban.

Ha ezeket a veszélyforrásokat kiiktatjuk életünkből, akkor nagy eséllyel megelőzhetjük a demencia kialakulását. Az egészséges, mozgásban és agygyakorlatokban gazdag életmód ráadásul nemcsak elháríthatja a betegséget, de a már kialakult demencia előrehaladását is lassíthatja.

A szociális elszigeteltségre, a légszennyezettségre és az oktatás hiányára, alacsony minőségére azonban jellemzően nincs ráhatása az egyéneknek, ezért az országok kormányainak is nagy felelőssége van a megelőzésben.

Kapcsolódó
Demenciához vezethet az egészségtelen étkezés
A húsalapú és ultrafeldolgozott élelmiszerek napiszintű fogyasztása, illetve a kevés zöldség- és gyümölcsbevitel összefüggésben lehet az Alzheimer-kór kialakulásával.