Ezért repülnek sokszor ablaknak a madarak

Nem csak az lehet az oka, hogy megtéveszti őket az átlátszó felület.

Rengetegszer láthattunk már olyat, hogy a madarak ablaknak repülnek. Ez sokszor nem csak amiatt van, mert az átlátszó felület megtévesztette az állatot, hanem azért is lehet, mert meg akarják védeni a területüket, írja az IFLScience.

Hiába csodás lényekről beszélünk, a madarak nem az állatvilág legintelligensebb példányai, és így nem mindegyik ismeri fel magát a tükörben. Amikor meglátják magukat a visszatükröződésben, sokszor illetéktelen behatolót érzékelnek, és támadásba lendülnek. Ez nemcsak a tojásaik és fészkük védelmére irányuló reflex, hanem a potenciális társaknál is így akarják felhívni magukra a figyelmet.

Természetesen mindenki számára jobb lenne, ha elkerülhető lenne a madártámadás, és az állatok megsérülése.

Szerencsére van néhány meglehetősen egyszerű praktika, amellyel csökkenthető az ilyen balesetek előfordulásának gyakorisága – ezek közül a legnyilvánvalóbb, hogy eltávolítjuk a madarat bosszantó visszatükröződést, például fóliával látjuk el az ablakot. A British Trust for Ornithology szerint emellett a felületekhez való hozzáférés növényekkel történő akadályozása is segíthet.

Ha egy madár nekicsapódott az épületnek, emberi segítségre lehet szüksége. Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy él-e még. A legegyszerűbb módja ennek, ha ellenőrizzük a láb mozgását: ha mozgást tapasztal, valószínűleg csak eszméletlen, ha nem, nagy valószínűséggel elpusztult az egyed. A sérült, de még élő állatokat óvatosan fel kell emelni, ezt követően pedig ajánlott szakértő segítségét kérni.