Megborította az őzek szexuális életét a hőség

Az őzek párzási időszaka már rég elkezdődött, a nagy meleg miatt viszont alig mozog a vad.

Általában július közepén kezdődik az őzek násza (vadásznyelven üzekedése), amit a laikusnak is érdemes észben tartani: ilyenkor ugyanis a bakok számára megszűnik a külvilág, az útra rohanó őzek nagyon komoly baleseteket okozhatnak. Idén azonban

úgy tűnik, a nagy forróság egyelőre elvette az őzek kedvét a párzástól

– írja a Sonline.hu. A lap több vadásztársaságot is megkérdezett a tapasztalatokról: „Nagyon meleg van, csak hajnalban láttunk üzekedő őzeket, amikor még nem volt világos. Ha lehűlne a levegő, biztos lenne üzekedés is, de azt tapasztaljuk, hogy az őzhöz hasonlóan a szarvas és a vaddisznó is kevésbé mozog” – mondta például Meiszterics János, a tapsonyi Rákóczi Vadásztársaság elnöke.

Hasonlóan fogalmazott Tibáld Béla, a Gyótai Vadásztársaság elnöke: „Ugyan meg-megjelennek a bakok, és őrzik a territóriumot, de szerintem túl meleg van, úgyhogy túl sok üzekedő bakot nem is látni”.

Az üzekedés kezdetét egyébként több tényező is befolyásolhatja, akár csupán 5-10 kilométer távolságkülönbség esetén is lehet néhány hetes eltérés, ám azt nem tudni, hogy miért. Ezt már Sugár László kaposvári vadbiológus-professzor mondta a lapnak, aki hozzátette: az üzekedés akkor indul be, amikor ivarzanak a suták, ezt pedig az is befolyásolja, hogy mennyi idősek a nő ivarú egyedek.