Mi lehet a Holdon hagyott zászlókkal?

Mi lehet velük fél évszázad elteltével? Némelyikük még ma is áll.

A XX. század egy rövid szakaszában, 1969 és 1972 között az Egyesült Államok hat küldetés során 12 embert juttatott a Holdra, akik nemcsak hoztak, hanem ott is hagytak bizonyos tárgyakat. A legikonikusabbak természetesen a kifeszített zászlók, de maradt utánuk égi kísérőnkön többek között fénykép, illetve 96 emberi ürülékkel teli zacskó is.

Az IFLScience most feltette a kérdést, vajon mi lehet ezekkel a tárgyakkal több, mint fél évszázad elteltével? A probléma az, hogy annyira kicsik, a Hold pedig annyira távoli, hogy egyetlen földi távcsővel sem érzékelhetjük őket, de még a Hubble űrtávcső is alkalmatlan az észlelésükre. Létezik azonban „kiskapu”, ezt pedig a NASA Hold körül keringő szondája, a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nyitja meg. A NASA szerint ugyanis az LRO elmúlt években készített képein

az árnyékokból látszik, hogy Apollo 12, 16 és 17 küldetések során hátrahagyott zászlók még mindig állnak.

Az első lobogót még az első holdraszálló egység, az Apollo 11 legénysége tűzte ki, Buzz Aldrin pedig elmondta: észrevette, hogy felszállás közben a zászló feldőlt. Valószínűleg így történhetett, mert az LRO sem tud elég részletes képet adni ehhez, miként az Apollo 14 és 15 által hagyott zászlókról sem.

Az említett fotót Charles Duke, az Apollo 16 űrhajósa hagyta a Hold felszínén, és 52 évnyi napsugárzás hatására valószínűleg már nem látszik rajta semmi, kifehéredett. Az ürülék pedig rendkívül izgalmas tudományos kutatás alapja lehet, ha egyszer valaki visszahozza a Földre.