Akár négy méterre is éles látást nyújt ez az olvasószemüveg

A közeli látásromlás mindenkit érint 40 éves kor felett, a hunyorgás, a távolsággal való játék csak ideig-óráig megoldás. A hagyományos olvasószemüvegek csak 30-40 centire biztosítják az éles képet, ezen túl minden tárgy és ember homályosan látszik. De mi van akkor, ha az olvasószemüveggel akár négy méterig ellátunk? Akkor a kiterjesztett látótávolságú szemüvegről van szó, amely számtalan élethelyzetre kínál megoldást.

Az idő vasfoga sajnos mindannyiunkon nyomot hagy. Akár tetszik, akár nem, bőrünk, szerveink, ízületeink, csontjaink és érzékszerveink is mondjuk úgy, elhasználódnak: a genetikán is múlik, hogy kinek hol kezd először gyengébben teljesíteni a „gépezet”, hol jelennek meg a kopások, fájdalmak, egyszóval a korral járó problémák. A látásromlást sem kerülheti el senki, viszont itt már kisebb az eltérés, mondhatni menetrendszerűen érkezik a 40-es évek elején, közepén.

A szemüveg mint végleges megoldás

A jelenség persze nem ajtóstul tör a házba. Egyre nehezebben olvassuk ki az apró betűket, elmosódnak a kontúrok – az ember hunyorog, igyekszik egyre távolabb tartani magától szöveget, mind több bosszantó probléma nehezíti a mindennapokat. Nem látjuk élesen, amit épp jegyzetelünk, a telefonon megjelenő feliratokat, bevásárlás közben pedig csak komoly küzdelem árán tudjuk leolvasni a termékekről az összetevőket.

Nincs ebben semmi különös, természetes folyamatról van szó: az idő múlásával a szemlencse lassanként elveszíti rugalmasságát, ezzel pedig romlik a közeli fókuszáló képessége. Ideig-óráig megoldás lehet a hunyorgás, játék a távolsággal, ám a valódi megoldást az olvasószemüveg jelenti.

Az előre elkészített, bolti szemüvegeket egy szakember sem javasolja, hiszen ahogy minden ember, úgy minden szem is más és más, egészségünk szempontjából pedig nem léteznek konfekciótermékek: a szemüvegválasztást jó, ha látásvizsgálat előzi meg, és annak eredményei alapján választunk egy optikai szaküzlet kínálatából.

Tiszta és éles kép akkor is, ha felnézünk

A korral együtt járó látásromlás esetén a legnépszerűbb eszközök az egyfókuszú lencsével készült olvasószemüvegek, amelyek kialakításuknak köszönhetően maximum 30-40 centiméterig biztosítják az éles látást. Tökéletes az olvasáshoz, elmélyült horgoláshoz, varráshoz, íráshoz, rajzoláshoz stb., de máris más a helyzet, ha hirtelen szűk fél méternél távolabbra is kell fókuszálni.

Shutterstock / Ofotért

Ilyenkor fordulhatunk az úgynevezett kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveghez. A speciális, rugalmas fókuszú lencse megnöveli a hagyományos olvasószemüveg „hatókörét”, pontosabban négy méterig biztosíthat éles látást.

Ha munka, olvasás közben a közelünkbe lép és megszólít a kollégánk, a párunk; ha szemünk oda-vissza jár a jegyzet és a monitor között; ha tévézés közben gyorsan megvarrunk valamit vagy kötünk, horgolunk; ha szerelésnél gyakran cserélgetjük a szerszámokat, többé nem kell folyamatosan le-fel kapkodni, az orrunkon huzigálni az olvasószemüveget. Talán még fontosabb, hogy nincs átmeneti szédülés, sem homályos látás, amikor fókuszt váltunk, magyarán felpillantunk az olvasásból.

A négy méter sugarú kör azt jelenti, hogy a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveg mondhatni faltól falig biztosít éles látást bármilyen közeli tevékenység közben a lakásban, irodában, műhelyben. Függetlenül attól, hogy pár méterre, vagy csak néhány tíz centire kell fókuszálni.

Egyes kerti munkák során sem elhanyagolható, ha például az ember élesen meg tudja különböztetni a metszendő hajtásokat, miközben nem esik orra, ha két lépéssel arrébb kell mennie a göröngyös földön.

Személyre szabható

Mint minden szemüveg, a kiterjesztett látótávolságú olvasószemüveg is személyre szabható, sőt szemre szabható. A látásvizsgálat jelentőségét fontos kiemelni, hiszen nyilvánvalóan a szakember által ajánlott és készített szemüveg képes optimálisan korrigálni a szem egyedi eltéréseit.

A keret megválasztásán túl is személyre szabható a szemüveg. Magas dioptriaszám esetén megoldható a vékonyított lencse alkalmazása, illetve fényre sötétedő bevonattal vagy napszemüvegkeretben, színes lencsével – utóbbi két verzió a kertben, strandon – tehet jó szolgálatot.

Szponzorált tartalom

További információk az Ofotért honlapján.

A cikk az Ofotért támogatásával készült.