Több ezer amerikait tett ki fertőzésveszélynek egy orvos

Nem követte az előírásokat, azt kockáztatta, hogy a betegek HIV-vel, hepatitisszel és más betegséggel fertőződjenek.

Mintegy 2400 embert tehettek ki HIV-nek, hepatitisznek és más, vér útján terjedő fertőzésnek oregoni kórházakban – írja a Live Science. A problémát az okozta, hogy az egyik aneszteziológus nem tartotta be az előírásokat.

A több államban működő Providence egészségügyi rendszer július 11-i közleményében értesítette a lakosságot. A szervezet szerint az érintett orvos nem követte az előírásokat a Portland környéki kórházakban, köztük a Providence Portland Medical Centerben. Utóbbi központ esetében mintegy 2200 beteggel kellett felvenni a kapcsolatot a lehetséges veszély miatt.

A szakember a Legacy Health egyik kórházában, a Legacy Mount Hood Medical Centerben is praktizált. Ezen egészségügyi rendszer szintén értesíti azt a mintegy 220 pácienst, aki érintett lehet.

Az aneszteziológus az Oregon Anesthesiology Group (OAG) alkalmazásában állt, amely kórházakkal és ambuláns sebészeti központokkal működik együtt Nyugat-Oregonban. Az OAG szóvivője szerint az orvost felfüggesztették, miután kiderült, hogy megsértette a fertőzésellenőrzési gyakorlatot. A szervezetnél vizsgálatba kezdtek, a szakember végül felmondott.

Az OAG kiemelte: a fertőzésveszély alacsony volt, de új protokollokat vezetnek be, hogy elkerüljék a hasonló eseteket.

Az orvos nevét nem hozták nyilvánosságra, ahogy azt sem, hogy pontosan mely előírásokat sértette meg, de sajtóértesülések szerint az intravénás érzéstelenítés során folytatott elfogadhatatlan gyakorlatokat.

A hiba miatt alacsony a kockázata annak, hogy a betegek HIV-nek, hepatitis B-nek és C-nek, illetve más, vér útján terjedő betegségeknek voltak kitéve. Az aneszteziológus 2017 és 2023 között dolgozott a Providence-nél, amely arra ösztönzi a pácienseket, hogy végeztessenek el ingyenes teszteket. A Legacy Health szerint elszigetelt esetről volt szó, az orvos nagyjából hat hónapig, 2023 decemberétől dolgozott náluk.

Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi intézményeknek szigorú előírásai vannak arra vonatkozóan, hogy miként kell fertőtleníteni a tűket, fecskendőket és egyéb eszközöket, mielőtt azokat egy adott betegnél használnák. Ugyanazt a tűt és fecskendőt soha nem szabad több páciensnél használni.