Így verték át Franco tábornokot

Az 1940-es évek elején egy szélhámos elhitette Franco tábornokkal, hogy kiváló üzemanyagot képes gyártani víz és különböző növényi anyagok vegyítésével.

Az 1940-es évek elején egy szélhámos elhitette Francisco Franco tábornokkal, Spanyolország diktátorával, hogy kiváló üzemanyagot képes gyártani víz és különböző növényi anyagok vegyítésével.

A magát Albert von Filek osztrák kémikusként bemutató csaló 1931-ben tűnt fel először Madridban, majd kihasználva az 1936–1939-es polgárháborúban megroggyant spanyol gazdaság sebezhetőségét, azt a reálisnak tűnő vágyat ültette el a diktátorban, hogy országa jelentős üzemanyag-exportőrré válhat. A csalás sokáig azért nem derült ki, mert Franco sofőrjével is együttműködött a zseniális „tudós”, utóbbi pedig

beadta a tábornoknak, hogy kocsija már régóta az Albert von Filek által kifejlesztett benzinnel működik.

A messziről jött ember azt is elérte, hogy a különleges csodaszer előállításához Franco juttasson neki gyáralapítás céljából egy tekintélyes földterületet a Jarama folyó mellett, amelynek vize úgymond nélkülözhetetlen a mutatványhoz.

A csalás azonban így is lelepleződött: elég volt hozzá egy egyszerű kémiai analízis. Mindkét szélhámost lecsukták, Albert von Filek azonban később sem tért le kisstílű bűnözői pályájáról, végül 1952-ben, Hamburgban érte a halál.