A tengerszint emelkedése miatt halt ki egy faj Amerikában

A különleges kaktuszfaj már csak elszórtan van jelen néhány karibi szigeten.

Egy új tanulmány alapján kipusztult egy ritka kaktusz Floridában – írja az AFP.

A szakértők szerint ez lehet az első faj az Egyesült Államokban, amely a tengerszint emelkedése miatt tűnt el.

A Cayo Largó-i fakaktusz (Pilosocereus millspaughii) Amerikában egyetlen helyen, a Florida Keysben, az állam déli csücskénél található szigetcsoporton fordult elő – populációk a Karib-térségben máshol léteznek még. A növény 1992-ben fedezték fel először a térségben.

Az emelkedő tengerszint miatt az utóbbi időkben sós víz áramlott be a régióba, emellett a viharok és a dagály okozta erózió, valamint a növényevők tevékenysége helyezett nyomást az állományra. 2021-re az elszigetelt mangroveerdőben egykor virágzó, nagyjából 150 szárból álló csoport egyedszáma csökkent, a megmaradt növényeket a kutatók tenyésztés céljából áttelepítették.

Jennifer Possley, a Fairchild Trópusi Botanikus Kert munkatársa és a csapat tagja szerint az eset figyelmeztető jel. Bár a faj egyes karibi szigeteken elszórtan még jelen van, a tengerszint emelkedése itt is fenyegeti a példányokat.

Az impozáns kaktusz akár 6 méter magasra is megnőhet, virágai jellegzetes, fokhagymaszerű illatot árasztanak éjszaka, odacsalogatva a beporzó denevéreket. Termései élénkpirosak és lilák, a madarak és emlősök egyaránt fogyasztják őket.