Rejtélyes állatot találtak az esőerdő mélyén

Az új fajnak egyetlen példányára bukkantak rá, amely egész nemének is csupán a második ismert egyede.

Rejtélyes új állatot fedeztek fel a guatemalai esőerdőben – derül ki a Senckenberg Kutatóintézet közleményéből. A korábban ismeretlen faj a parázsbogárfélék (Phengodidae) családjába, azon belül pedig a rendkívül ritka Adendrocera nembe tartozik, amelynek eddig mindössze egyetlen faját, és annak is egyetlen példányát sikerült megtalálniuk a tudósoknak.

Dr. Aslak Kappel Hansen, a berlini Természettudományi Múzeum munkatársa viszont dél-amerikai útja során befogott egy második egyedet is, amely ráadásul egy teljesen új faj, az Adendrocera carmelita képviselője. Amint a róla szóló friss tanulmányból kiderül, a nemrég fellelt példány sötét barna színű, és mindössze 3,5 milliméter hosszú.

Élő egyedet azonban egyelőre nem sikerült senkinek megfigyelnie, így életmódjukat, táplálkozásukat és szaporodásukat rejtély fedi.

Vinicius S. Ferreira / Senckenberg

Az A. carmelita egyébként egy helyi természetvédelmi szervezetről, a Carmelita Szövetkezetről kapta a nevét. Ez az 1988-ban megalakult csoportosulás tagjai a guatemalai természetvédelmi területek biodiverzitásának megóvását tűzték ki céljuknak. A kutatók az ő munkájuk előtt tisztelegnek az új faj elnevezésével.

Kapcsolódó
Ismeretlen mérges kígyót találtak a vitenámi erdők mélyén
A kékajkú bambuszvipera kisebb békákkal, gyíkokkal táplálkozik, és leginkább szürkületkor, valamint éjszaka aktív.