Példátlan videó készült a világ legnagyobb állatáról

Először sikerült megörökíteni egy szoptató kék bálnát.

A történelem során először sikerült videóra venni, amint a világ legnagyobb állata, egy kék bálna a kicsinyét szoptatja – írja az IFLScience. A szenzációs felvételen látható anyát és borját vándorlásuk közben örökítették meg, amely során mintegy 5000 kilométert úsznak, hogy Ausztrália déli részétől az Indonézia partjainál található Banda-tengerbe jussanak.

A páratlan képkockákat a Kelet-timori Demokratikus Köztársaság vizeiben rögzítették az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatóprogramjának keretein belül, amely már 2006 óta tanulmányozza a kék bálnákat ebben a térségben.

A tenger ezen része kiváló a bálnák megfigyelésére, ugyanis több ezer méter mély csatornák találhatók itt, amelyeken keresztül évente számos vízi emlős vándorol a Csendes-óceán és az Indiai-óceán között.

Bár a kék bálnák a világ legnagyobb állatai, kiválóan el tudnak bújni az emberek elől, így máig sok mindent nem tudunk róluk. Rejtély például az is, hogy mikor, hol és hogyan szaporodnak, a mostani borjú feltűnése viszont arról árulkodik, hogy a Kelet-timori Demokratikus Köztársaság vizei fontos szerepet játszhatnak a folyamatban.

A kék bálnák (Balaenoptera musculus) akár 33 méter hosszúra, és 270 tonnásra is megnőhetnek. Évszázadokkal ezelőtt 350 ezernél is több élhetett belőlük az óceánokban, azonban a 19. és 20. századi bálnavadászatok drasztikusan lecsökkentették példányszámukat. Ma körülbelül 25 ezer egyed lehet világszerte, ami veszélyeztetett állattá teszi őket, habár egyes jelek arra utalnak, hogy populáciújuk növekszik.

Kapcsolódó
A világ legnagyobb állatát mosta partra a tenger
A gigantikus emlős teteme egy chilei tengerparton tűnt fel.