Több ezer éves templom romjaira bukkantak

A kutatók egy perui lelőhelyen végeztek feltárást.

A perui kulturális minisztérium régészei egy ősi templomkomplexumot tártak fel Los Paredonesban, Nazca város közelében – írja a Heritage Daily. Los Paredones egy inka közigazgatási központ volt Topa Inca Yupanqui (1471-1493), az Inka Birodalom tízedik uralkodójának idején, de már korábban is létezett. Az inkák a települést Cahuachitól, a Nazca-kultúra szertartási központjától nem messze építették fel.

A templomrom a preklasszikus korból származik, az előzetes datálás alapján mintegy 5000 éves lehet.

Az építményt vályogtéglából emelt falak határolják, és egy központi lépcső, illetve egy megemelt tér is tartozik hozzá. A templom belsejében antropomorf képekkel díszített frízeket találtak, az alkotások madárfejű, hüllőkarmú emberi testeket ábrázolnak. A komplexumban emellett finom, fehér, kék és vörös pigmenttel díszített vakolat is előkerült.

Egy második ásatási területen egy, a késő mocsika korra (időszámítás szerint 600-700) datálható szertartási építmény nyomait is megtalálták. A mocsikák kultúráját autonóm, de azonos kultúrájú települések alkották, egységes államot nem hoztak létre. A lelőhelyen a lépcsős platform mellett egy 5-6 éves gyermek csontjait is felfedezték.