Nem növelik az élethosszt a multivitaminok

Szakértők egy csoportja közel 400 ezer felnőtt adatait elemezte.

Egy új tanulmány alapján a multivitamin napi szedése nem feltétlenül csökkenti a halálozás kockázatát és nem segít az egészséges felnőttek életének meghosszabbításában – írja a The Independent. Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet szakértői közel 400 ezer egészséges felnőtt adatait elemezték, az alanyokat több mint 20 éven át követték.

A csapat nem talált összefüggést a rendszeres multivitamin-használat és az alacsonyabb halálozási kockázat között.

Sok felnőtt rendszeresen szed multivitamint abban a reményben, hogy ezzel javíthatja az egészségi állapotát, a napi használat pontos előnyei és ártalmai azonban továbbra sem tisztázottak. A fő probléma az, hogy a multivitaminok élethosszra gyakorolt hatásaival foglalkozó vizsgálatok általában rövid követési idejűek.

A kutatók most három nagy tanulmány adatait értékelték ki. A résztvevők általában egészségesek voltak, nem szenvedtek krónikus betegségben.

Az elemzés azt mutatta, hogy a naponta multivitamint fogyasztó embereknél nem csökkent egyértelműen a bármilyen okból bekövetkező halálozás valószínűsége azokhoz képest, akik nem szedték a készítményeket. A vizsgálat során a csapat más tényezőket, például az etnikai hovatartozást és az iskolai végzettséget is figyelembe vette.

Noha a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a multivitaminok rendszeres használata növelte volna az élettartamot, elképzelhető, hogy a fogyasztás összefüggésbe hozható az öregedéssel kapcsolatos egyéb egészségi következményekkel.