A karján harapta meg a cápa a horgászt

Júniusban ez volt a harmadik cápatámadás Floridában.

Cápatámadás történt Florida partjainál múlt pénteken, a sérült férfit jelenleg kórházban ápolják – írja a The Independent. Júniusban ez már a harmadik cápatámadás volt az állam vizein.

A Nassau megyei seriffhivatal tengeri egységét helyi idő szerint június 28-án reggel értesítették, az áldozatot kritikus állapotban volt, jobb alkarja sérült, és sok vért vesztett.

A támadás a Fernandina Beach közelében lévő Amelia folyóban történt, Alicia Tarancon, a seriffhivatal sajtószóvivője szerint a férfi épp horgászott, amikor megharapta az állat. A hatóságok érszorítót használtak, majd az áldozatot egy csónakról a partra szállították. A férfi magánál van, de még kórházban lábadozik.

Júniusban ez a harmadik cápatámadás Floridában, a másik kettő a hónap elején történt, azokban három ember sérült meg. Az Egyesült Államok partvidékénél további három támadást regisztráltak, egyet Kaliforniánál, kettőt pedig Hawaiin, utóbbiak közül az egyik halállal végződött.

Stephen Kajiura, a Florida Atlantic University biológusa szerint a közelmúltbeli támadások száma kissé magas, de ez természetes következménye annak, hogy nyáron több ember tartózkodik a vízben. Az esetek valószínűségét az is fokozza, hogy a partoknál most sok olyan kis hal van jelen, amelyet a cápák fogyasztanak.

A cápák aktivitása a melegebb hónapokban éri el a csúcsot, emellett akkor is jelentős, amikor ősszel és tavasszal vándorolnak. Kajiura szerint a Florida világelső a cápaharapások tekintetében, a halálos támadások viszont ritkák.

Floridában tavaly 16 provokálatlan cápatámadást jelentettek, ezek közül egyik sem volt halálos kimenetelű. Az Egyesült Államokban 2023-ban összesen 36 esetet regisztráltak, világszerte pedig 69-et.

A cápák számos film negatív szereplői, aminek súlyos hatása van a megítélésükre. Noha sokan könyörtelen gyilkológépeknek gondolják őket, a fenti számok azért megmutatják, hogy – az emberre nézve legalábbis – nem jelentenek nagy veszélyt, a kutyák például sokkal gyakrabban okoznak sérüléseket. Sőt, a cápák kifejezetten fontosak a tengerek, ezáltal pedig az emberek számára.

Kapcsolódó
Ha a cápák célzottan ölnének, egyetlen strandoló sem lenne a tengerekben
Az állatkerti Cápasuliban jártunk, ahol Mucsi Dávid cápakutatóval beszélgettünk.