Így értelmezte a maffia a tízparancsolatot

Az olasz gengsztercsoportoknak megvoltak a sajátos, egyháztól kölcsönzött rituáléi, emellett létezett egy általánosan elfogadott értelmezése a tízparancsolatnak is.

Főleg az olasz, de a 20. század első felében aktívabb ír vagy a mostanság hírhedtté váló latino maffiózókra is jellemző a mély katolikus vallásosság. Egyes beszámolók szerint a gengszterek 90 százaléka istenhívő, és bár kívülről szemlélve bizarrnak tűnik, de a tagok ott vannak a miséken, a körmeneteken, aktív tagjai az egyházközösségnek, és nagylelkű adományokkal járulnak hozzá a működéséhez – írja a Múlt-kor.hu hosszabb cikkében, amely fókuszában a maffiózók hite és cselekedetei közötti mély szakadék és annak áthidalási „megoldásai” állnak.

Az olasz gengsztercsoportoknak megvoltak a sajátos, egyháztól kölcsönzött rituáléi, emellett létezett egy általánosan elfogadott értelmezése a tízparancsolatnak is. A cikk ezen részét szemlézzük.

A cikk kiemeli, hogy talán az évszázados szicíliai arab jelenlét örökségeként nagyon erős volt a gondoskodó és óvó szándékú paternalizmus: az édesanya, a lánytestvér vagy a menyasszony a legfontosabb személyeknek számítottak. Bizonyos értelemben ez korlátozta is a nők lehetőségeit, mert az ő helyük a család mellett volt, hogy gondoskodjanak annak összetartásáról – a válást, ahogy a katolikus egyház sem, egyáltalán nem nézték jó szemmel.