Tényleg veszélyes lenyelni a rágógumit?

Kiskorunkban sokakat ijesztgettek azzal, hogy baj lehet, ha lenyeljük a rágót. Nézzük, mi az igazság.

Gyerekként valószínűleg sokakat figyelmeztettek a szülők, vagy a nagyszülők, hogy semmiképp se nyeljük le a rágógumit, ugyanis állítólag hét évbe telik megemészteni. A Live Science annak járt utána, hogy van-e ennek bármennyi igazságtartalma, vagy csupán egyszerű mítoszról van szó.

A rövid válasz az, hogy nem 7 évig tart az emésztés. Egészen pontosan semennyi ideig nem tart, ugyanis a rágógumi mesterséges anyagokból készül, amelyek nem megemészthetők a szervezet számára. Julia Zumpano, a Cleveland Clinic Ohio dietetikusának elmondása szerint a normális ételekhez hasonlóan 40 órába telik, amíg átjut az emésztőrendszeren, és a székletbe kerül a rágógumi.

Ez rendszerint egyben halad át a bélcsatornán, és csakúgy mint a kukoricadarabok, egyben is jön ki.

Dr. Nancy McGreal gasztroenterológus szerint kis mennyiségben nem okoz komoly bajt a rágó lenyelése, de nagy mennyiségben hányáshoz, székrekedéshez, hasi puffadáshoz és fájdalomhoz, valamint a székletürítési szokások megváltozásához vezethet. Ritka esetekben pedig bélelzáródást is okozhat.

A Pediatrics folyóirat 1998-as cikkében három olyan esetről is beszámoltak, amikor a gyermekeknél nyelőcső- vagy béltraktus-elzáródás alakult ki gumi lenyelése után. A Respiratory Medicine Case Reports folyóirat 2020-as jelentése szerint még arra is volt példa, hogy egy tinédzsernek napokig elzáródott a felső légútja, miután lenyelt egy rágógumit.

Arra is érdemes figyelni, hogy cukormentes rágókban gyakran megtalálható szorbit fogyasztását se vigyük túlzásba, ugyanis annak lenyelése emésztési problémákat, főként hasmenést okozhat, mivel vizet von be a belekbe, mondta McGreal.