A kemoterápiát is kiválthatja ez az új rákgyógyszer

Sőt, a műtét is elkerülhető lehet az alkalmazásával.

Nagy áttörést hozhat a rákkezelésben egy új immunterápiás gyógyszer – írja a The Guardian. Az orvosok szerint a készítmény drasztikusan növelheti egyes bélrákban szenvedők túlélési esélyeit, ráadásul a jövőben majd szükségtelenné teheti a műtéti beavatkozást is.

A pembrolizumab nevű gyógyszer bizonyos immunsejtek fehérjéit célozza meg, ezzel pedig arra készteti azokat, hogy megkeressék és elpusztítsák a ráksejteket. A klinikai vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy azok a páciensek sokkal nagyobb eséllyel lettek rákmentesek, akiket műtét előtt kemoterápia helyett pembrolizumabbal kezeltek.

Dr. Mark Saunders onkológusprofesszor elmondta, az immunterápia megkímélheti a betegeket a kemoterápiától, amelynek számos mellékhatása lehet, ráadásul a jövőben a műtéteket is kiválthatja.

A WHO adatai szerint a bélrák a világ második leghalálosabb ráktípusa, évente mintegy 900 ezer ember halálát okozza. A gyógyszer teszteléséhez 32 második vagy harmadik stádiumú bélrákos, speciális genetikai profilú pácienst választottak ki. A betegek mindössze 10-15 százaléka rendelkezik azzal a bizonyos DNS-profillal, amely alkalmassá tette őket a készítmény kipróbálására.

A páciensek 9 héten keresztül kaptak pembrolizumabot a műtét előtt. A terápia végére a kezeltek 59 százalékánál nem találtak rákra utaló jelet, a maradék 41 százaléknál pedig minden fennmaradt rákos sejtet eltávolítottak a műtéttel. Ezzel szemben a kemoterápiában részesülő betegeknek mindössze csak 5 százaléka rákmentes a műtét után.

Kapcsolódó
Új módszert találtak a legnehezebben kezelhető rákok gyógyítására
A forradalmi megközelítést magyar kutatók dolgozták ki.