Berobban a nyár, 30 fok fölé megyünk

Kimúlt a viharokat hozó ciklon, gyors felmelegedés kezdődik, újabb csapadék jelen állás szerint vasárnap jön.

Rengeteg csapadékot hoztak az elmúlt napok, sok helyen komoly viharok alakultak ki, de még mindig „olcsón” megúsztuk, hiszen mindeközben Nyugat-Európa egyes tájaira özönvíz zúdult. Ezt kivételesen egy történelmi méretű anticiklon kialakulásának köszönhettünk, amely direkt kapcsolatot hozott létre a sarkvidéki hideg és a mediterrán térség enyhe légtömege között, ennek a hatása a jelenlegi dunai árhullám. Az itthoni csapadékot egy mediterrán ciklon okozta, amely épp ma vívja haláltusáját.

A ciklon kedden kimúlik, elenyészik, a folytatás pedig száraz lesz és meleg, rákapcsol a nyár

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szerdától már egy kiterjedt anticiklon alakítja időjárásunkat, és a héten ugyan egy-egy front megjelenhet fölöttünk, de ezekből csak elszórtan várhatók kisebb-nagyobb záporok, zivatarok. Jelen állás szerint vasárnap délután, este érhet el minket egy hidegfront, amely kisebb lehűlést és jelentős mennyiségű csapadékot hozhat, majd a jövő hét második felében fordulhat tartósan csapadékosabbra az idő. Kedden a legmagasabb hőmérséklet 20-25 fok között alakul, aztán rákapcsol a nyár, szerdán alulról súroljuk a 30 fokot, csütörtökön át is lépjük,

míg pénteken már 26-32, szombaton 27-33 fok várható.

A viharoknak azonban nincs még vége varázsütésre, hazánk nagy részén továbbra is figyelmeztető előrejelzés van érvényben zivatarok és/vagy felhőszakadás miatt. Ezek szerint kedd estig a Dunától keletre elszórtan, délután a nyugati határ közelében helyenként valószínűek zivatarok. Elsősorban az Észak-Alföld, Északi-középhegység térségében számíthatunk rájuk, és helyenként felhőszakadás (> 30 mm) kísérheti őket. Kissé nagyobb valószínűséggel egy-egy helyen Borsod, Heves, illetve Szabolcs megye keleti részein lokálisan 50 mm-t elérő vagy meghaladó csapadékra is van esély.

Szerda déltől, estig szórványosan valószínű zivatar – várhatóan az északnyugati, északi határ közelében kisebb számban – amelyekhez helyenként felhőszakadás-szerű intenzitással lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék, néhol viharos (55-75 km/h) széllökés, illetve jégeső (2 cm alatti átmérővel) társulhat.