Az eddigi legintenzívebb zivataros idő jön

Délnyugati irányból érkezik egy kiterjedt, összefüggő zivatarrendszer, hangos és fényes lesz az éjszakánk.

Sok esővel, több helyen tomboló viharral, „özönvízzel” telt napok után a folytatásban sem látszik változás. Közép Európa felett egy úgynevezett sekély ciklonális mező húzódik, ami az elkövetkező hétben gyakori záporokat, zivatarokat biztosít, miközben marad a 30 fokot alulról meg-megsúroló nyárias meleg.

A ciklonális mező középpontja kedden egészen a közelünkbe sodródik, a következő bő másfél nap az egész időszak legzivatarosabb periódusának ígérkezik

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A HungaroMet Magyarország minden megyéjére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki zivatarok és felhőszakadások miatt, míg Tolna, Baranya, Somogy és Zala vármegyékben másodfokú a figyelmeztetés. Zivatar esetén a villámlás mellett a megerősödő szél, másodfoknál pedig már a jég is veszélyforrás, míg felhőszakadásnál rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű víz fenyeget. Érdemes egyébként a kisebb bontásra és időtávra szolgáló riasztásokat is figyelemmel kísérni, a nyugati országrész már ezen a térképen is citromsárga.

Az ok pedig, hogy kedd estefelé délnyugati irányból egy kiterjedt, összefüggő zivatarrendszer vonul át az országon, hangos és fényes lesz az éjszakánk.

A hőmérséklet marad a magasabb tartományban, a keddi 26-31 fok után szerdán 21-28 fokos csúcsokra számíthatunk, és hétvégéig további 1-2 fokot melegszik a levegő. Szerdára még mindig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt, csütörtöktől azonban csökken a számuk és intenzitásuk. Megszűnni viszont nem fognak, az ország legnagyobb részén napi szinten várható csapadék zápor, zivatar formájában.

A meteorológus szavai szerint mintha Medárd előrébb csúszott volna a naptárban, a jövő hét közepétől ugyanis – jelen állás szerint – szárazabb és még melegebb idő várható akár 30 fok feletti csúcsokkal.