Figyelmeztetést adtak ki Spanyolországban a kardszárnyú delfinek miatt

A közelmúltban újabb jachtot süllyesztettek el kardszárnyú delfinek a Földközi-tengeren.

Arra figyelmeztették a Spanyolország és a Gibraltári-szoros körül mozgó kis hajókat, hogy maradjanak a partok közelében, miután újabb jachtot süllyesztettek el a térség kardszárnyú delfinjei – írja a The Independent. A hatóságok arra kérik a kapitányokat, hogy a nyári hónapokban kerüljék az interakciókat az állatokkal.

A legutóbbi támadásban egy 15 méter hosszú jacht süllyedt el a marokkói vizekben, a kétfős legénységet sikerült kimentenie egy arra járó olajszállítónak. Az elmúlt években több hasonló eset is történt a régióban, az állatok tavaly még egy vitorlásversenyt is megzavartak, és a szokatlan viselkedés már az északi-tengeri állománynál is megjelent.

Spanyolország közlekedési és környezetvédelmi minisztériuma, valamint a spanyol kereskedelmi tengerészet május 14-én közleményt adott ki, amelyben arra szólították fel a vitorlásokat és a kisebb motorcsónakokat, hogy május és augusztus között óvakodjanak a kardszárnyúaktól.

A szakértők egyelőre nem tudják, mi áll az állatok viselkedésének hátterében. Alfredo Lopez Fernandez, az Atlanti Orka Munkacsoport tagja és az Aveirói Egyetem munkatársa szerint az interakciók többsége ártalmatlan, és csak 100-ból egy, a területen elhaladó hajót érintenek.

Arról nem tudni, hogy a kardszárnyúak embereket is megtámadtak volna, úgy néz ki, kifejezetten a hajókat veszik célba. A furcsa magatartásról és lehetséges okairól korábban ebben a cikkben írtunk bővebben.