Arisztotelész évezredekkel a modern tudomány előtt járhatott

A szív modern szimbóluma a 15. és 16. században terjedt el széles körben.

Napjainkban bizonyára már mindenki tudja, hogy az ember szíve nem hasonlít arra, ahogy lerajzoljuk. Pierre Vinken holland idegsebész arra volt kíváncsi, hogy mégis honnan ered az a forma, ahogyan mindenki illusztrálja a legfontosabb szervünket, írja az IFLScience.

A szakember szerint a klasszikus szív szimbólum legkorábbi illusztrációja nagy valószínűséggel egy 13. századi szövegből származik, amelyet Arisztotelész leírása ihletett. Más források szerint azonban az is lehet, hogy egy mára kihalt faj, a szilfium leveléről másolhatták a formát. Ezt az egykoron az észak-afrikai partok mentén nőtt növényt az ókori görögök és rómaiak születésszabályozóként használták.

A szimbólum a 15. és 16. században terjedt el széles körben, ugyanakkor a tudósok csak a 20. század közepén jöttek rá, hogy az egyszerűsített forma valójában anatómiai tényeken alapul.

A koszorúér-rendszer első másolatait az 1950-es években hozták létre, amikor mesterséges anyagokat fecskendeztek halottak aortájába, és olyan gipszeket állítottak elő, amelyek meglepő módon hasonlítottak a szív népszerű alakjára.

Később, a kontrasztfestékek koszorúerekbe történő befecskendezésével sikerült megállapítani ezen rajzok pontosságát. Felmerül azonban a kérdés, hogy az ókori szakemberek hogy tudták megfigyelni mindezt több ezer évvel azelőtt, hogy a modern tudomány megerősítette volna őket igazságukban. Erre egyelőre nincs válasz, ezért a kutatók további vizsgálatokat folytatnak.

Kapcsolódó
Nő a szívroham kockázata a mikroműanyagok miatt?
Egy olasz kutatás szerint az eltömődött artériával kezelt többségének plakkjaiban ott voltak a mikroműanyagok.