Ki volt az első ember, aki 100 éves koráig élt?

Időszámításunk előtt is lehettek már 100 éves emberek, így szinte biztos, hogy nem igaz az, hogy régen mindenki fiatalon halt meg.

Az ipari forradalom óta jelentősen megnőtt annak a valószínűsége, hogy az emberek még a századik születésnapjukat is megünnepelhetik: egymillió emberből nagyjából 100-an érik el ezt a kort átlagosan. Az IFLScience arra kereste a választ, hogy mégis hányan érhették el ezt évtizedekkel, vagy épp évezredekkel ezelőtt.

Az emberi élettartam nagyjából megkétszereződött a mintegy 300 ezer éves evolúciós periódus alatt, ami onnan derült ki, hogy a Homo sapiens és a neandervölgyi csontvázak több öregségi jelet mutattak, mint a korábbi emberfélék.

A várható élettartam 1800 után ismét megduplázódott, mivel az ipari korszak jelentős orvosi reformokat és javuló életszínvonalat hozott.

Itt azonban érdemes kiemelni a különbséget a várható élettartam – amely az adott populáción belüli átlagos halálozási életkor mérőszáma – és az élettartam között, amely az adott egyén által elérhető maximális életkort jelöli. Az előbbiről azt gondolják, hogy az emberi történelem túlnyomó többsége során rendkívül alacsony volt, nagyrészt a csecsemőhalandóság magas aránya miatt.

Az ókori Rómában például a gyermekeknek csak 50 százaléka érte meg a felnőttkort, így a várható élettartam a 17. század előtt a becslések szerint csak 24 év volt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lettek volna idős emberek, egy görög-római síremlékeket vizsgáló kutatásban 300 emlékhelyet vizsgáltak meg, melyeknél az jött ki, hogy az érintettek átlagosan 72 éves korukban haltak meg.

A tanulmány szerzői szerint ezek közül a személyek közül a legidősebb 107 évet élt, bár az ősi sírfeliratokon feltüntetett korok hitelesítése lehetetlen.

A közzététel után többen is kétkedtek az eredményben: és sokan azt állították, hogy semmi esélye annak, hogy az emberek nem érhették el a tizenkilencedik század előtt a 100 évet.

Egy elemzés azonban arra a következtetésre jutott, hogy az ősi várható élettartamok alapján valószínű, hogy legalább egy ember elérte a 100. életévét Kr.e. 2500-ra, amikor a világ népessége körülbelül 100 millió volt. Ennek a feltételezett első százévesnek a kiléte ismeretlen, bár egy ókori egyiptomi papirusz azt állítja, hogy a hatodik dinasztia fáraója, II. Pepi 94 évig uralkodott, miután hatéves korában, i.e. 2281-ben trónra lépett, így lehet, hogy megélte a 100 éves kort.

Később a híres római író, Idősebb Plinius több személyt is megnevezett Természettörténet című szövegében, akik megélhették a jubileumot. Ezek között van Terentia, Cicero költő felesége, aki állítólag  103. éves volt, míg Clodia, Ofilius felesége 115 évesként szerepel a műben. Ezeket azonban szintén lehetetlen validálni.

Kapcsolódó
Csökken a rés a férfiak és a nők várható élettartama között
A várható élettartam közti különbség nemcsak a nemek, de az egyes országok között is csökken.