Bedrogozott sámánokat ábrázolhatnak ezek az ősi sziklarajzok

Egy friss tanulmány alapján olyan rituális zenét szimbolizálhatnak bizonyos perui sziklarajzok, amelyet 2000 évvel ezelőtt, hallucinogén növényekkel

Egy friss tanulmány alapján olyan rituális zenét szimbolizálhatnak bizonyos perui sziklarajzok, amelyet 2000 évvel ezelőtt, hallucinogén növényekkel kapcsolatos sámáni rituálék során adtak elő – írja az IFLScience. A cikkcakkos vonalakkal és más geometriai formákkal körülvett, táncoló embereket régóta vizsgálják a szakértők.

Az új elemzés szerint a figurák körüli alakzatok azokat a dalokat, illetve azok energiáját szimbolizálhatják, amelyek a pszichedelikus utazások során más dimenziókba repítették a résztvevőket.

Az ősi ábrákat együttesen Toro Muertónak nevezik, a sziklarajzok egy szurdokokkal és szirtekkel teli sivatagos területen fekszenek. Andrzej Rozwadowski és Janusz Wołoszyn régészek szerint az alkotások a régióban egyedülálló módon táncoló emberi alakok rendkívül hosszú ismétlődését, valamint sűrű és változatos geometriai mintákat jelenítenek meg.

A cikkcakkokat korábban értelmezték már kígyókként, villámokként vagy vízként. A kutatók most hipotézisük felépítéséhez a Toro Muertóban talált rajzok és a kolumbiai Amazonas vidékén élő tukano kultúra hagyományos művészeti alkotásai közötti feltűnő hasonlóságokhoz nyúltak. Ez utóbbiak esetében a geometrikus rajzokat egy hallucinogén főzet, az ayahuasca által kiváltott látomásokkal hozták összefüggésbe.

Az ősi szertartások antropológiai elemzései többször is kiemelték a zene fontosságát, a rituálékon a sámánok énekléssel is segítették spirituális utazásaikat. A tukano lelőhelyeknél a minták ezt a zenét jelenítik meg, és a szakértők szerint ugyanezt az értelmezést érdemes alkalmazni a Toro Muertónál is.

Érdemes hozzátenni, hogy az új elmélet meglehetősen spekulatív, és ezt a szerzők is elismerték.