Kincsekkel teli ősi sírra bukkantak

A Kínában feltárt nyughely a Ming-dinasztia idejéből származik.

A Sanhszi Tartományi Régészeti Intézet és a Hszincsoui Városi Örökségvédelmi Intézet régészei egy ép, a Ming-dinasztia idejéből származó monumentális sírra bukkantak – írja a Heritage Daily. A Ming-dinasztia Kína egyik legjelentősebb császári uralkodóháza volt, amely 1368-tól 1644-ig ült trónon a mongol vezetésű Jüan-dinasztia összeomlását követően.

A régészek a közelmúltban a Heszitou nevű falu közelében végeztek feltárást, ahol 66, a Han-, a Tang-, a Csin-, a Jüan-, a Ming- és Csing-dinasztia korából származó nyughelyet vizsgáltak. A hatalmas sír egy főkamrából, egy előkamrából, illetve több átjáróból és fülkéből áll. Egy, a helyszínen talált felirat alapján a nyughely Ming Ru Hou’an hercegének épült.

A sírkamra bejáratát díszes faragvány veszi körül, amely egy fából készült kaputornyot imitál. A kapu tetején virágmintás tetőgerinc és két, kifelé néző sárkány látható.

A 17 méter hosszú folyosó a főkamrához vezet, ahol a régészek két koporsót, fabútorokat és számos sírmelléket találtak.

Az egyik koporsót pávás, fás és virágmintás panelek díszítik, a másikon gyémánt alakú minták és felirat látható.

A sírbolton belüli fülkékben porcelánedények és vázák kerültek elő, míg az előkamrában faoltárok, asztalok és székek, füstölők, fafigurák és különféle használati tárgyak, például íróecsetek, használati eszközök és edények.