A világ egyik legmérgezőbb kígyója marta meg a férfit

A tapasztalt kígyóbefogó szakember kis híján életét vesztette.

Kis híján életét vesztette egy jól ismert ausztrál kígyóbefogó szakértő, miután múlt hétvégén Melbourne-ben megmarta egy ausztráliai tigriskígyó – írja a 9News. Mark Pelley kezét helyi idő szerint vasárnap reggel (magyar idő szerint március 10-én este) harapta meg egy állat, miután befogás közben eltört a felszereléséhez tartozó bot.

Pelley régóta foglalkozik a veszélyes kígyók lakott területekről való eltávolításával, The Snake Hunter néven több közösségi platformon is jelen van, oldalain rendszeresen felhívja a figyelmet a biztonság fontosságára. Az utóbbi 14 évből a mostani volt az első komolyabb balesete.

A marást követően kórházba, majd intenzív osztályra került, állapota annyira leromlott, hogy idővel egyik lánya, Aishah Pelley vette át közösségi oldalai irányításait, beszámolva a történésekről. Mint kiderült, a férfit kifejezetten mély marás érte, a méreg egyből a keringésébe került, és a neurológiai hatások szinte azonnal jelentkeztek.

Pelley pupillái kilenc milliméterre tágultak, szemei bevéreztek, beszéde és légzése megváltozott, idővel pedig elvesztette az eszméletét.

A férfinél többszervi elégtelenség, izom- és idegkárosodás, valamint szívritmuszavar lépett fel, az is felmerült, hogy lélegeztetőgépre kell tenni. Két ellenméreg-dózist is beadtak neki, emellett antibiotikumokat is elkezdett kapni, hogy megelőzzék a későbbi fertőzéseket.

Magyar idő szerint március 15-én reggel már olyan videó jelent meg a The Snake Hunter oldalain, amelyek alapján Pelley sokkal jobban van. Lánya szerint hosszú felépülés vár apjára.

Az ausztráliai tigriskígyó egy méretes és igen mérges faj, amely Ausztrália déli részén honos. Bár a támadót nem mindig egyszerű utólag beazonosítani, a becslések alapján az országban regisztrált marások egy igen jelentős része, 17 százaléka tigriskígyókhoz köthető.

Az 1860-as évek óta több mint 30 halálesetet dokumentáltak Ausztráliában, amelyet tigriskígyó okozott, ezzel a faj a második leghalálosabb ausztráliai kígyó a textilmintás barnakígyót követően. A fajt világviszonylatban is az egyik legveszélyesebb mérgű kígyójának tartják.