Több száz éve lezárt szarkofágokat nyitottak fel

Az ősi kőkoporsókat egy kolostor falában találták meg, a felfedezés még a régészeket is meglepte.

Ősi szarkofágokat és egy különös temetkezési helyet találtak egy spanyolországi kolostorban – írja az Arkeonews. A leletekre az épület felújítása közben bukkantak rá, a kutatókat teljesen meglepte a felfedezés.

A munkálatok során hat több száz éves kőszarkofágot találtak az egyik falban, amelyeket később fel is nyitottak: bennük 13-14. század körül élt nemesek maradványai feküdtek. A szakértők szerint a holttestek kivételesen jó állapotban vannak, mivel koporsóikat ezelőtt senki nem nyitotta fel, nem háborgatta. A régészek elmondták, soha nem találtak még ennyi kitűnően fennmaradt csontvázat egy helyen, a sírhelyek teljesen érintetlenek voltak.

A szarkofágokra címerábrákat véstek, amelyek segítségével sikerült megállapítani, hogy az eltemetettek a Cervelló, Cervera, Queralt, Puigvert és Montcada családok tagjai voltak. A holttestekről a tudósok mintákat is vettek, amelyek megvizsgálásával később azt is megtudhatják majd, hogy az elhunytak annak idején mivel foglalkoztak, hogyan étkeztek, szenvedtek-e valamilyen betegségben, illetve hogy milyen körülmények között éltek.

Kapcsolódó
Megnézték, mi van az ősi, lezárt szarkofágban
A nagyjából 1800 éves kőkoporsót Franciaországban fedezték fel.