Az üres éggel harcoltak az amerikaiak

Los Angeles felett vívta az ellenség nélküli csatát az amerikai légvédelem 1942-ben.

Japán 1941. december 7-én intézett támadást Pearl Harbor ellen, ezzel az Egyesült Államok belépett a II. világháborúba. Ettől kezdve általánossá vált a vélekedés, miszerint küszöbön áll egy ellenséges támadás az ország szárazföldi területei ellen: szinte rendszeressé váltak a japán hadihajók vagy tengeralattjárók felbukkanásáról szóló hírek, amelyekről aztán mind kiderült, hogy csupán egy-egy halászhajóról vagy bálnáról van szó – írja a Múlt-kor.hu.

Ez a felfokozott hangulat ágyazott meg a világháború egyik legrejtélyesebb eseményének. A katonai hírszerzés 1942. február 24-én figyelmeztette a kaliforniai légvédelmet, hogy készüljön fel egy potenciális japán támadásra. Aztán 25-én, hajnali 2-kor elszabadult a pokol, amikor Los Angeles partjaitól 120 mérföldre egy radarjelzés nyomán ellenséges egységeket véltek felfedezni. Megszólaltak a légvédelmi szirénák, az egész várost elsötétítették, és az eget keresőfényekkel kezdték pásztázni. Egy órával később a partmenti Santa Monica településen a katonák géppuskatüzet nyitottak egy azonosítatlan repülő tárgyra, amihez rövidesen a többi egység is csatlakozott.

A tűz beszüntetésére csak reggel érkezett parancs, ekkor derült ki, hogy a légvédelem egész végig az üres égboltot lőtte.

Valójában semmiféle ellenséges támadás nem zajlott Los Angeles ellen, nem történt bombatámadás és egyetlen repülőgépet sem lőttek le a „csata” folyamán. A várost ért károkat kivétel nélkül a légvédelmi lövedékek lehulló repeszei okozták, illetve öten meghaltak vagy szívroham vagy autóbaleset miatt az elsötétítés órái alatt. A háború után Japán is megerősítette, hogy soha nem jártak repülőgépei Los Angeles felett a háborús években.

A Pearl Harbor-i támadás

Az amerikai légierő hivatalos álláspontja szerint a radarkezelőket megtévesztő jelzést egy korábban felbocsátott meteorológiai ballon okozta, míg a „csata” óráiban a keresőfények, lövések, robbanások és füstfelhők látványának keveredése okozhatta, hogy sokan ellenséges repülőgépeket véltek felfedezni az égen. Az összeesküvés-elmélet hívőit ez persze nem nyugtatja meg, napjainkban is erősen él a magyarázat, miszerint egy rejtélyes, földönkívüli jármű váltotta ki a légvédelmi tüzet.